BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Savanyú a káposzta, mégis kedveljük

Nagy hordókban, lábban taposva tömörítik a besózott káposztát. Készítését a vecsésiek tökéletesítették

Sokan csak vecsési káposztaként ismerik a savanyú káposztát. Valóban, ebben a Pest melletti városban foglalkoznak legtöbbet a készítésével. A káposztát szálasra legyalulják, nagy fakádakban sóval, borssal, babérlevéllel, esetleg csípős paprikával rétegezve lerakják, alaposan megtapossák, lefedik, és nehéz súlyokkal lenyomatják. Önerjedéssel hagyják kiforrni, megsavanyodni. Ez az igazi, csak ilyet vásároljon Ennek kicsit sárgásabb a színe. Gyanús, ha fehér, azt valószínűleg vegyszerrel kezelték.

Finom magában, savanyúságként fogyasztva, de remek alapanyag rakottasokhoz, salátákhoz, sőt levesekbe is, hiszen a korhely változatok lelke a savanyú káposzta. Megoszlanak a vélemények arról, hogy szükséges-e átmosni felhasználás előtt. Ez ízlés dolga! Ha nem szeretjük a túl savanyú ízt, öblítsük át egyszer, de ne többször! Hiszen éppen ettől az igazi! Amit érdemes megtenni vele: a hosszú szálakat vagdaljuk át, hogy könnyebb legyen felszúrni a villára.

Remek élelmiszer, bőséges C-vitamintartalma miatt természetes gyógyszer. Tisztító hatása is jótékony a bélflórára, méregteleníti a szervezetet.

Harcsafilé kapros káposztával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg harcsafilé, 50 dkg szálas savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 tk. fűszerpaprika, 2 babérlevél, 1 paprika, 1 paradicsom, 2 ek. olaj, 1 ek. vágott kapor, 2 dl tejföl.

Elkészítés:

1. A halfilét megmossuk, és négyfelé vágjuk, kicsit sózzuk, letakarva hűtőbe tesszük. Ízlésünknek megfelelően kimossuk a káposztát, átvagdaljuk, majd lecsepegtetjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.

2. Lábasban kiolvasztjuk a szalonnát, majd megfuttatjuk rajta a hagymát. Megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük, és rátesszük a káposztát. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet, és annyi vizet öntünk rá, hogy a káposztát épp ellepje. Letakarva, kíméletesen 30 percen át pároljuk.

3. Közben megmossuk a paprikát, a paradicsomot, és felaprítjuk. Amikor a káposzta megpuhult, rátesszük a paprikát és a paradicsomot.

4. Az olajat serpenyőben felhevítjük, majd a halszeletek mindkét oldalát 2 percen át sütjük benne. A sült halat rátesszük a káposztára, megszórjuk a kaporral, és letakarva 10-15 percen át pároljuk. Tálalásnál a tetejét a tejföllel meglocsoljuk.

1 adag: 398 kcal





Elkészítés:

1. A halfilét megmossuk, és négyfelé vágjuk, kicsit sózzuk, letakarva hűtőbe tesszük. Ízlésünknek megfelelően kimossuk a káposztát, átvagdaljuk, majd lecsepegtetjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.

2. Lábasban kiolvasztjuk a szalonnát, majd megfuttatjuk rajta a hagymát. Megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük, és rátesszük a káposztát. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet, és annyi vizet öntünk rá, hogy a káposztát épp ellepje. Letakarva, kíméletesen 30 percen át pároljuk.

3. Közben megmossuk a paprikát, a paradicsomot, és felaprítjuk. Amikor a káposzta megpuhult, rátesszük a paprikát és a paradicsomot.

4. Az olajat serpenyőben felhevítjük, majd a halszeletek mindkét oldalát 2 percen át sütjük benne. A sült halat rátesszük a káposztára, megszórjuk a kaporral, és letakarva 10-15 percen át pároljuk. Tálalásnál a tetejét a tejföllel meglocsoljuk.

1 adag: 398 kcal Zöldséges káposztaleves Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg szálas savanyú káposzta, 10 dkg póréhagyma, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 5 dkg gyökér, 10 dkg kínai kel, 10 dkg piros színű paprika, 2 db savanyú uborka, 0,5 dl olaj, 1 teáskanál csombor, 1 dkg étkezési keményítő.

Elkészítés:

1. A káposztát ízlés szerint kimossuk, és átvagdaljuk. Megtisztítjuk, és megmossuk a zöldségeket, majd vékony csíkokra metéljük.

2. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a póréhagymát, majd felöntjük 1-1,5 l vízzel. Amikor forr, beletesszük a káposztát, sózzuk, és kíméletesen főzzük (kb. 20 perc).

3. Amikor majdnem puha a káposzta, beletesszük a metélt zöldségeket és a savanyú uborkát (szintén csíkokra vágva). Borsozzuk, ha kell, sózzuk, és ízesítjük még a csomborral. Tovább főzzük. Amikor puhák a zöldségek, vízzel kikevert keményítőt adunk hozzá, majd forrás után levesszük a tűzről, és tálaljuk.

1 adag: 140 kcal Káposztasaláta pácolt tarjával Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet sertéstarja, csont nélkül, 1 ek. mustár, 1 ek. szárított majoránna, 10 dkg kínai kel, 15 dkg fejes káposzta, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg szálas savanyú káposzta, 10 dkg paprika, erős paprika, ízlés szerint, 1 dl tökmagolaj, 2 ek. olaj a sütéshez, 4 dkg pirított tökmag.

Elkészítés:

1. A hússzeleteket megmossuk, és a mustárral, majoránnával, borssal megkenjük. 1 éjszakára, letakarva, hűtőbe tesszük.

2. Másnap megtisztítjuk a zöldségeket. A káposztákat és a hagymát nagyon vékonyra metéljük, sózzuk, és állni hagyjuk 1 órán át. A savanyú káposztát átöblítjük. A paprikát vékony csíkokra vágjuk.

3. Amikor összeesett a besózott káposzta, összekeverjük a savanyú káposztával, a paprikával, (az erős paprikával), a tökmagolajjal, és félretesszük 10-15 percre.

4. Felforrósítjuk az olajat, megsütjük benne a pácból kivett hússzeleteket, amiket a sütés előtt megsózunk. A húst tányérra tesszük, a szaftjával meglocsoljuk, és a salátát rá- vagy mellétesszük. Megszórjuk a tökmaggal.

1 adag: 760 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.