BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Töltött tészták: ravioli, pirog, rizstészta, derelye

A töltött tésztákat sok nemzet konyhájában kedvelik. Itáliában már a 14. században emlegették ravioli néven. A lenyel és orosz konyhában is népszerű étel a pirog, sőt az ázsiai konyhában is megtalálhatjuk a hajszálvékonyra nyújtott rizstésztába tekert zöldségeket. A 17. században már a magyar konyhában is készítettek ilyen ételeket. Először sós töltelékkel, később az édes változat vált nagy kedvenccé – derelye néven.

Az Erdélybe betelepülő örmények nagy ünnepeken savanyú levesbe főzték a fül nevű apró derelyéket. Gyakran került az asztalra a tüdővel, illetve túróval töltött tészta. Ha tojásrántottával töltötték, boros lében, ha pirított hagymával, akkor tejben főzték. Eleinte derelyének később alakja után barátfülének nevezték. A hagyományos magyar parasztkonyhában mákkal, lekvárral töltötték, és gyakran mákkal is hintették meg.

A derelye tésztáját főtt burgonyából készítjük. Ehhez törjünk össze 75 dkg főtt krumplit, dolgozzuk össze 25 dkg liszttel, 1 tojással, 10 dkg margarinnal. Vékonyra kinyújtjuk, felére a tetszés szerinti töltelékből kis halmokat teszünk egymástól tisztes távolságra. Ráhajtjuk az üres tésztarészt és a halmok között összenyomjuk, majd szétvágjuk, kifőzzük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.