Az Oros-Süti Kft. fagyasztott, több ízben is készített tortáinak mindegyike megkapta a Kiváló Magyar Élelmiszer díjat. Polgár Kálmánné, az üzem ,,lelke, motorja” a dolgozókkal egykoron képes volt éves szinten egymillió tortát is készíteni. Ennek 80 százaléka került külföldi piacokra.
Ez gombócból is sok! – mondhatnánk. De itt, ebben az üzemben ennek az állításnak is van valóságalapja. Évente 11 millió darab fagyasztott szilvás gombóc gördült ki a telephelyről egykoron. Ilyen előzmény után arra voltunk kíváncsiak, milyen jövőt szán Váncza Zsolt a régi-új tésztaüzemnek, vállvetve Polgár Kálmánnéval.
– Itt minden adott ahhoz, hogy kevés fejlesztéssel, a meglévő infrastruktúrára, szaktudásra építve, az általunk már ismert vevőkör és a folyamatban lévő piackutatás eredményeként bővítsük a termelést, új munkahelyeket teremtsünk.
S hogy milyen alapokra építkezik Orosházán a Váncza Kft.? Polgár Kálmánné remek cégvezetőnek, gombóc- és tortagyártó nagyiparosnak bizonyult az elmúlt évtizedekben, ám a hűtőházak bezárása, a kereskedelemben bekövetkezett változások nehéz helyzetbe hozták a céget.
– Az orosz piacon jól ismertek az orosháziak által készített fagyasztott termékek, az ízvilágot elfogadták. Régen az egymillió tortának a 80 százaléka ott talált vevőre. Az a cél, hogy azon a területen minél több lehetőséghez jussunk. Az egykori FÁK-államokban vannak partnereink, Moldovába például már kiszállítottuk az első tételt – mesélt törekvéseikről Váncza Zsolt. Orosházáról direktben szeretnék elérni a külföldi partnereket. Tárgyalásokat folytatnak az ukránokkal, a fehérorosz, orosz cégekkel. Ahol nem sikerül ez, ott a kereskedőházak bevonásával erősítik pozícióikat.
Az Oros-Süti tortáihoz, gombócaihoz a cég helyből, Békés megyei termelőktől szerzi be sok alapanyagát (Polgár Kálmánné híresen ,,műanyagellenes”, nem tűri az adalékanyagok használatát). Még a csomagoláshoz szükséges nyomdaipari hátteret is megyén belül oldja meg.
– A meglévő, a piacon jól ismert termékkört szeretnénk kiegészíteni egy új tésztagyártó kapacitással. Ehhez a gépsor adott. Az orosházi telephelyen kisebb fejlesztést hajtunk végre hamarosan. A most üres üzemcsarnokot (ami raktárként funkcionál jelenleg) átalakítjuk, és a gépsort betelepítjük. Ezzel máris húsz újabb munkahelyet teremtünk még az idén – vázolta terveiket Váncza Zsolt.
S miközben a fejlesztési elképzelésekről mesélt a többségi tulajdonos, Polgár Kálmánné a legújabb termékükkel kínált: a füstölt sajtos pogácsával, ami természetesen szintén fagyasztott. Az elfoglalt háziasszonyok csak felengedik a pogácsákat, kisütik, és tálalják a friss, ínycsiklandó finomságot.
Az orosháziaktól megtudtuk, a nyolcvanas években (amikor több műszakban dolgoztak) kevés időt tudtak a tűzhely mellett tölteni. Ekkor jött az ötlet, könnyítsék meg a házimunkát a konyhában fagyasztott desszerttortákkal. Az volt a cél, hogy ezek olyan gyorsfagyasztott, kézi gyártású, hazai alapanyagból készült termékek legyenek, mintha a sütőből vették volna ki. Az akkori nagy ötlet időtállónak bizonyult.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.