BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A cukros üdítők növelhetik az infarktus kockázatát is

Akik eddig úgy gondolták, hogy a cukros üdítők nem járnak egészségi következményekkel, tévednek. Ezek az italok is okolhatók az egyre terjedő elhízásos járványért, az ezzel összefüggő betegségekért. Egyes szakértők az ilyen innivalók magas kalóriatartalmának tulajdonítják ezt a hatást, addig mások az édesítők egyes összetevőiről állítják: fiziológiás hatásuk miatt nő a vérnyomás, az inzulin-rezisztencia és a zsírmáj kockázata – mondta el Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, klinikai farmakológus. Egyre többen fogyasztanak naponta cukros, szénsavas üdítőket, sportitalokat és édesített gyümölcsleveket is. Mindezeket a szakértők összekapcsolják a cukor- és a szívbetegségek ugrásszerű emelkedésével az elmúlt évtized során. Egy Coronary Heart Disease (CHD) nevű számítógépes modell segítségével a kutatók megállapították, 1990 és 2000 közt a cukros üdítők közel 130 ezer diabétesz, 14 ezer szív-koszorúér betegség, és 50 ezer ezekből adódó betegség kialakulásához járultak hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.