Szakmai elkötelezettségüket és hozzáértésüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az általuk vezetett, a Dreher Sörözőt és Éttermet működtető Pikoló Vendéglátó Kft. nemrégiben nyerte el Az év vállalkozása címet Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az első vendéget 1989-ben fogadta Gaál József és Gaál Zoltán étterme, amely azóta számos elismerésben részesült, és szakmai képzésben betöltött szerepe is évről évre erősödik.
– A rendszerváltás utáni időszakot tekintve nyugodt szívvel elmondható, hogy a Pikoló Vendéglátó Kft. a legrégebbi vendéglátós cég Szolnokon – tudtuk meg Gaál Józseftől. – A cégadatok szerint a megye tizenötödik vállalkozásaként jegyezték be közel negyed századdal ezelőtt, miközben az első néhány száz cégből ma már csak alig néhány működik, változó tevékenységi körrel.
– A cég a kezdetektől partneri viszonyt ápol a Dreher Zrt.-vel, a Dreher Étterem és Söröző referenciaüzlete is a sörgyárnak. Miért éppen ezt a márkát választották?
– Akkoriban a Dreher képviselte a legmagasabb minőséget, s mind a mai napig elégedettek lehetünk ezzel a márkával. Nyugodtan mondhatjuk, hogy számunkra presztízskérdés ez a kapcsolat, a márkanév cégérként való használata. A szakmában és a városban is sokan csak úgy emlegetnek bennünket, hogy a „dreheres fiúk”. Ez olyan hagyomány, amit szeretnénk tovább ápolni – emelte ki a vállalkozás ügyvezető igazgatója.
– Azon kevesek közé tartozik az étterem Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mely a Szakácsok, Cukrászok és Nemzetközi Szakújságírók Szövetsége által adományozott védnöki táblával büszkélkedhet.
– Valóban büszkék vagyunk erre a díjra, főként azért, mert ezt a címet bizony igen könnyű elveszíteni. A minősítést végző tesztelők időről időre visszatérnek, de sohasem tudhatjuk, mikor és ki fog értékelni bennünket. Immár húsz esztendeje viselhetjük ezt a táblát, ami jól mutatja, hogy valóban a minőségre törekszünk.
– Miben látják a sikerük titkát?
– A mai világban már az sikernek számít, ha életképes, köztartozásmentes egy vállalkozás, különösen, ha a vendéglátóiparban működik – tette hozzá Gaál Zoltán. – Ebbe a szegmensbe ugyanis azok a források, bevételek érkeznek, melyeket már nem kell másra fordítaniuk a termelő, értékteremtő vállalkozásoknak, fogyasztóknak. Mindez valószínűleg annak köszönhető, hogy az elmúlt huszonöt évben a legjobb szakácsokat és felszolgálókat alkalmazzuk.
Az évtizedek során nagyon sokat változott a vendéglátás, mint ahogy az egész életünk átalakult. A söröző-étterem profiltól egyre inkább az étterem felé mozdultunk el, időközben ugyanis a vendégkörünk is „megkomolyodott”. Időszerű volt tehát a változás, ezt tükrözi a belső tér átalakítása vagy éppen a kitűnően felszerelt konyha rekonstrukciója is.
A minőségi vendéglátásra mindig is lesz kereslet, ugyanakkor a hétköznapokat is túl kell élni. Remélem, hogy ez az ágazat hamarosan ismét irigyelt szegmense lesz a gazdaságnak, valahogy úgy, mint például a nyolcvanas években volt.
– Nagyon komolyan vesszük a képzést, nemcsak szakmai, de emberi oldalról is foglalkozunk a hozzánk kerülő fiatalokkal – hangsúlyozta Gaál Zoltán. – Az eredmények minket igazolnak, hiszen tanulóink rendre kimagasló eredményeket érnek el a különböző versenyeken. Fontos számunkra, hogy a jövő szakácsai és felszolgálói jól megtanulják a szakmát. A mi területünkön, ahol különösen jelentős a külföldre vándorlók száma, az egyik legnehezebb feladat a jó szakember megtartása.
– Nagyon komolyan vesszük a képzést, nemcsak szakmai, de emberi oldalról is foglalkozunk a hozzánk kerülő fiatalokkal – hangsúlyozta Gaál Zoltán. – Az eredmények minket igazolnak, hiszen tanulóink rendre kimagasló eredményeket érnek el a különböző versenyeken. Fontos számunkra, hogy a jövő szakácsai és felszolgálói jól megtanulják a szakmát. A mi területünkön, ahol különösen jelentős a külföldre vándorlók száma, az egyik legnehezebb feladat a jó szakember megtartása.-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.