A rizs alapélelmiszer, s mint ilyen, remekül használható szinte mindenbe. Készíthetünk belőle levest, tökéletes levesbetét, főételként is megállja a helyét – gondoljunk csak az olaszok rizottójára –, és híresen jó köret. Sőt, desszertet is főzhetünk belőle, ezekből ajánlunk most néhányat. Rendkívül egyszerűen varázsolhatunk belőle finom édességeket, de pénztárcakímélésből is érdemes felfedezni ezt a világ nagy részén mindennapi élelemként használt alapanyagot.
Az Ázsiában már tízezer éve ismert és termesztett növényt, Afrikában nagyjából 3500 éves múltra tekinthet vissza, míg Európában Spanyolországba hozták a mórok a 10. században. A 15. századig csak Franciaország és Itália lakossága ismerte a rizst, utána terjedt el Európa-szerte, és azóta is nagy népszerűségnek örvend.
A világ éves rizsfogyasztása jelenleg 600 millió tonna. A legtöbb rizs Thaiföldről, Vietnamból és egy – a többieknél sokkal fiatalabb termőterületről – Amerikából származik. A legnagyobb fogyasztók: Kína és India.
Felfedezték maguknak az olaszok, a portugálok is, és az osztrák konyhában is megtaláljuk. A rizskoch remek példa erre. Sok gyümölccsel, finom, édes öntetekkel, tejszínhabbal tökéletes desszert.
40 dkg rizs, 7 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 20 kristálycukor, 1 banán, 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 20 dkg magozott meggy, 10 dkg pörkölt, zúzott dióbél, 4 tojás, 10 dkg vaj. A tálaláshoz: 40 dkg ízlés szerinti friss gyümölcs, 2 ek. méz, 1 dl narancslé, 2 ek. porcukor.
Elkészítés:
1. A rizst 5 dl forró vízben feltesszük főni, lefedjük. Amikor beitta a levet, ráöntjük a tejet, elkeverjük a vaníliás cukorral, 10 dkg cukorral. Letakarva, óvatosan főzzük 10-15 percig, közben kevergetjük. Félrehúzzuk, és lefedve 30 percig pihentetjük.
2. A banánt és az aszalt gyümölcsöket kis darabokra vágjuk, összekeverjük a meggyel, a dióval. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral és a vajjal, beleforgatjuk a langyos rizst, majd a fehérjével lazítjuk.
3. Egy 30x25 cm-es tepsit kivajazunk. Belesimítjuk a rizs felét, erre a gyümölcsös tölteléket, betakarjuk a maradék rizzsel, és 160 °C-on 40 percig sütjük. Ha kész, pihentetjük, majd felszeleteljük és porcukrozzuk.
4. Tálaláshoz a gyümölcsöket apróra vágjuk, összekeverjük a mézzel, a narancslével, és pihentetjük 10 percig.
1 adag: 635 kcal
40 dkg rizs, 7 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 20 kristálycukor, 1 banán, 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 20 dkg magozott meggy, 10 dkg pörkölt, zúzott dióbél, 4 tojás, 10 dkg vaj. A tálaláshoz: 40 dkg ízlés szerinti friss gyümölcs, 2 ek. méz, 1 dl narancslé, 2 ek. porcukor.
Elkészítés:
1. A rizst 5 dl forró vízben feltesszük főni, lefedjük. Amikor beitta a levet, ráöntjük a tejet, elkeverjük a vaníliás cukorral, 10 dkg cukorral. Letakarva, óvatosan főzzük 10-15 percig, közben kevergetjük. Félrehúzzuk, és lefedve 30 percig pihentetjük.
2. A banánt és az aszalt gyümölcsöket kis darabokra vágjuk, összekeverjük a meggyel, a dióval. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral és a vajjal, beleforgatjuk a langyos rizst, majd a fehérjével lazítjuk.
3. Egy 30x25 cm-es tepsit kivajazunk. Belesimítjuk a rizs felét, erre a gyümölcsös tölteléket, betakarjuk a maradék rizzsel, és 160 °C-on 40 percig sütjük. Ha kész, pihentetjük, majd felszeleteljük és porcukrozzuk.
4. Tálaláshoz a gyümölcsöket apróra vágjuk, összekeverjük a mézzel, a narancslével, és pihentetjük 10 percig.
1 adag: 635 kcal Rizspuding Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg rizs, 5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 rúd vanília,
A krémhez:
dl tej, 5 dkg mazsola, 3 dkg cukor, 1 csomag tejszínízű pudingpor.
A díszítéshez:
gyümölcsök, öntet és tejszínhab.
Elkészítés:
1. A rizst 2 dl forró vízben, feltesszük főni, lefedjük. Amikor beitta a vizet, ráöntjük a forró tejet, belekeverjük a cukrot, a vaníliapépet, és letakarva, óvatosan főzzük, párszor megkeverjük. Amikor majdnem beitta a tejet, félrehúzzuk, de kb. 30 percig nem vesszük le róla a fedőt.
2. A krémhez felforraljuk a tejet a mazsolával és a cukorral. Beleöntjük a kevés tejjel kikevert pudingport. Amikor forr, belekeverjük a kész rizst, és nagyon óvatosan összefőzzük.
3. Hideg vízzel kiöblítjük a formákat, beleszedjük a rizst, és kihűtjük. Tálalásnál kiborítjuk a formákból, és tejszínhabbal, szeletelt gyümölcsökkel, málnaöntettel díszítve tálaljuk.
1 adag: 236 kcal Töltött őszibarack – pirított mandula mehet a tetejére Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg rizs, 1 rúd vanília, 3 dl tej, 4 dkg cukor, 4 dkg kókuszreszelék, 2 dkg vaj, 3 dkg cukor, 8 fél őszibarack (befőtt), 2 ek. rum, 1 dl baracklé (befőttről), 2 ek. pirított mandulaforgács, Tejszínhab (spray).
Elkészítés:
1. A rizst felöntjük 2 dl vízzel, egy csipet sót szórunk bele, lefedjük, és lassú tűzön forraljuk. Amikor beitta a vizet, ráöntjük a forró tejet, belekeverjük a cukrot, a vaníliapépet, és letakarva óvatosan főzzük, párszor megkeverjük. Amikor majdnem beitta a tejet, rászórjuk a kókuszreszeléket, összekeverjük, visszatakarjuk, és levesszük a tűzről. Nem emeljük fel a fedőt 30 percig.
2. Közben a vajon karamellizáljuk a cukrot, rátesszük a barackokat, és megforgatjuk a karamellben. Ráöntjük a rumot, a baracklevet, és átmelegítjük benne a gyümölcsöt. Amikor kész, tányérra tesszük, és megtöltjük a meleg, kókuszos rizzsel. A tetejüket megszórjuk pirított mandulával, és az ízesített, forró, visszamaradt baracklével meglocsoljuk. Tejszínhabot nyomunk rá.
1 adag: 397 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.