Cégvilág

A fejvadászcégek is érzik már a termelés élénkülését

A fejvadászok úgy érzik, múlóban van a gazdasági válság hatása. Amíg a legnehezebb időkben a fejvadász cégek futottak az ügyfelek után, ma már ismét egyre több vállalat fordul hozzájuk, ha bővíteni kívánja alkalmazotti állományát. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon jelenleg az autóipar a húzóágazat, de az építőiparban is érezhető az élénkülés. Mindez a fejvadászcégeknél a megbízások gyarapodását eredményezte.

Deák Andrea, a GreenSearch Kft. vezetője megerősítette lapunk értesülését és kiegészítette azzal, hogy társaságukat az autóipar valamint építőipar mellett az agrár ágazatból is megkeresik, és a megbízók leginkább értékesítőket keresnek. A termelés tehát bővül, a vállalatoknak már az eladásra kell összpontosítaniuk. A fejvadászok tapasztalatai szerint rendszerint azok a cégek szűnnek meg, amelyek később, nagyjából 2004 után érkeztek, a piacra, míg a régebbiek jobban állják a sarat. Az utóbbiak közül számos vállalatnál ugyanazok a vezetők, mint 8-10 éve.

A vállalatok életében a választásokat megelőző egy-két hónap a kivárással telik el, azt követően pedig meglódul a gazdaság. Az élénkülésnek kedvez, ha nincs kormányváltás, mert az üzleti élet szereplői az előző évek tapasztalatai alapján már ismerik a várható trendeket, így gördülékenyebb a termelés újbóli pályára állítása.

Kormányváltáskor azonban fél év is eltelik, míg kialakul az új gazdaságpolitikai koncepció, amihez a cégek hozzá tudják igazítani tevékenységüket – mondta Deák Andrea. A GreenSearch úgy látja, hogy a válság kezdetén a cégek többsége csökkentette a létszámot, ma viszont a beindult fellendüléshez új szakemberekre van szükség. A termelés tehát fejlődésnek indult, kérdés, hogy miként talál magára a piac – tette hozzá.

fejvadász
Kapcsolódó cikkek