Cégvilág

Hatékonyabbak az it-cégek

A kemény piaci verseny és nem igazán kedvező üzleti környezet ellenére jól tartották magukat az informatikai piac meghatározó cégeinek hazai leányvállalatai a múlt évben a nyilvánosan elérhető adatok alapján. Akadtak olyan társaságok, amelyek százmilliókkal tudták növelni bevételüket, és látványosan javult a működési hatékonyság is

Közel 15 százalékkal tudta növelni bevételét a múlt évben 2012-höz képest a Microsoft Magyarország Kft., a cég 11,1 milliárd forintos forgalommal zárta 2013-at. Ráadásul mindezt úgy tudta elérni a társaság, hogy a belföldi bevételük alapvetően a szoftver konzulensi és terméktámogatói üzletágból származik.

A Microsoft termékek közvetlen értékesítése ebben az összegben nincs benne, mivel az disztribútorokon keresztül történik. A nyilvánosan elérhető adatok alapján a cég javítani tudott működési hatékonyságán is, hiszen az üzemi eredménye 37 százalékkal bővült 2013-ban az egy évvel korábbival összevetve és elérte a 870 millió forintot, miközben adózott eredménye több mint 15 százalékkal emelkedett.

Nem panaszkodhattak a tavalyi évre az SAP hazai leányvállalatánál sem, igaz ennél a társaságnál nem annyira a bevételnövekedés szembetűnő, hanem a nyereség megugrása. Az SAP Hungary Kft. 16,3 milliárd forintos bevételt ért el 2013-ban, ami 460 millióval szárnyalta túl a 2012-est. A cég adózott eredménye ugyanakkor közel négyszeresére nőtt, elérve a 646 millió forintot.

A nyereségben látványos fejlődést produkáló vállalatok közé tartozik a Hewlett-Packard Magyarország Kft., amely 2012-ben még 700 millió forintot meghaladó veszteségről számolt be, a múlt évben pedig már közel 1,8 milliárd forint volt az adózott eredménye. Az árbevétel tekintetében már korántsem zárt ilyen jó üzleti évet 2013. október 31-el a társaság, a 32,7 milliárd forintos forgalom 6,6 milliárddal maradt el az egy évvel korábbitól.

Ha nem is volt ekkora a csökkenés, azért az Ericssonnál is megérezték az elmúlt évi piaci visszaesést, a világ legnagyobb távközlési hálózati megoldásszállítójának magyar leánycége 35,2 milliárd forintos bevételt ért el tavaly, ami 2,4 milliárddal maradt el a 2012-estől. Jó hír ugyanakkor a vállalat részéről, hogy sokat javítottak eredményességükön, ugyanis nyereségük 326 millió forintra nőtt tavaly, ami több mint 3,5-szerese az egy évvel korábbinak.

Stabil teljesítményt nyújtott 2013-ban az IBM Magyarországi Kft. is, a cég árbevétele minimális mértékben, 14,7 milliárd forintra nőtt. A vállalat hatékony működését mutatja, hogy az adózott eredménye 2,19 milliárd forint volt a múlt évben, ez a forgalom közel 15 százalékát jelentette.
A közelmúltban nyilvánosságra hozott 2013-as működési adatok alapján a nemzetközi technológiai cégek Világgazdaság által megvizsgált hazai leányvállalatai minimális mértékben ugyan, de csökkentették a foglalkoztatottak létszámát. Az öt társaságnál a kimutatások szerint a múlt évben 3514 volt az átlagos statisztikai létszám, ez pedig hozzávetőlegesen négy százalékkal volt kevesebb, mint a 2012-es érték.

Hiányzó szakemberek

Nincsenek könnyű helyzetben azok a technológiai cégek, amelyek Magyarországon szeretnék növelni a létszámukat, becslések szerint ugyanis 12 ezer pozíció van a hazai it-szektorban, amit fel kellene tölteni.

A szakemberhiány ellenére az infokommunikációs technológia (IKT) szektor Európához hasonlóan Magyarországon is a gazdaság egyik húzóágazata, amely a csaknem 12 százalékát adja.

Az ágazat érdemi növekedést tudott produkálni 2010 és 2013 között: bruttó hozzáadott értéke 4,66 százalékkal, a beruházásai pedig 8,7 százalékkal emelkedtek.

A szakemberhiány ellenére az infokommunikációs technológia (IKT) szektor Európához hasonlóan Magyarországon is a gazdaság egyik húzóágazata, amely a GDP csaknem 12 százalékát adja.

Az ágazat érdemi növekedést tudott produkálni 2010 és 2013 között: bruttó hozzáadott értéke 4,66 százalékkal, a beruházásai pedig 8,7 százalékkal emelkedtek. -->

információs technológia Microsoft informatika
Kapcsolódó cikkek