Cégvilág

Készüljön fel a gyenge porszívókra!

Egy uniós előírás szerint porszívót, hőtőgépet és mosógépet szeptembertől csak energiacímkével lehet forgalomba hozni. Hétfőtől csak olyan porszívó hozható újonnan forgalomba, amelynek teljesítménye 1600 Watt alatti.

Az uniós előírások nem vonatkoznak azokra a készülékekre, amelyeket 2014. szeptember 1-je előtt bárhol az Európai Unióban forgalomba hoztak, és forgalomba hozatalon nem a fogyasztóknak történő értékesítés időpontja értendő.

A boltokban tehát egy ideig még kaphatók olyan porszívók, amelyeken nincs energiacímke, vagy tulajdonságaik nem felelnek meg az új ecodesign szabályoknak a háztartásigép-gyártókat és -forgalmazókat tömörítő CECED Magyarország Egyesülés tájékoztatása szerint.

A címke tájékoztat a készülék energiahatékonyságáról. A leghatékonyabb energiaosztályú gépeket az A osztályba sorolják, a legkevésbé hatékony osztályt pedig G-vel jelölik. A szabályozás második lépcsőjében, 2017. szeptember 1-jét követően az A+++ lesz a leghatékonyabb, és a D a legkevésbé hatékony kategória.

Az energiacímke arról is tájékoztatja a vá sárlókat, hogy mekkora a készülék éves villamosenergia-fogyasztása, zaj- és porkibocsátása, hogy milyen padlón használható a porszívó, és az adott padlófajtán vagy szőnyegen milyen a tisztítási hatékonysága.

Mindez azzal van összefüggésben, hogy az Európai Bizottság a háztartási nagygépek (például hűtők, fagyasztók, mosó- és mosogatógépek) után a porszívókra is kiterjesztette az ecodesign szabályozást, amely környezetkímélő tervezési követelményeket ír elő a készülékekre. A porszívóknál a felhasznált energia mennyisége, a porfelszívás, a porvisszabocsátás, a keltett zaj és a tartósság tekinthető jelentős környezetvédelmi jellemzőnek, ezért az új szabályok ezekre a tulajdonságokra tartalmaznak előírásokat a gyártók számára. A szabályok két lépcsőben lépnek majd hatályba: az idén szeptember 1-jén, illetve 2017. szeptember 1-jén.

Az uniós rendelet szerint 2014. szeptember 1-jét követően csak olyan porszívó hozható forgalomba, amelynek az éves energiafogyasztása kisebb, mint 62 kilowattóra, továbbá a mért felvett teljesítménye kisebb, mint 1600 watt. Ezek az értékek 2017. szeptember 1-től 43 kilowattórára és 900 wattra csökkennek.

2017-ben a porfelszívási hatékonyságra vonatkozó előírások is szigorodnak, a porszívók hangteljesítményszintje legfeljebb 80 decibel (dB) lehet, porvisszabocsátásuk pedig maximum 1 százalék. a motor üzemi élettartamának pedig legalább 500 órának kell lennie, a gégecsőnek pedig tartósnak.

Sem az energiacímke-szabályozás, sem az ecodesign szabályozás nem vonatkozik a nedves, a nedves-száraz, az akkumulátoros, a robot-, az ipari és a központi porszívókra, a padlófényező gépekre és a kerti szívógépekre.

porszívó energiacímke
Kapcsolódó cikkek