BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két magyar startup a legjobbak között

Az okosszemüvegbe építhető navigációs szoftvert fejlesztő Aero Glass és a több területen alkalmazható szilikonos érzékelőket gyártó Optoforce jutott a legjobb 16 közé Európa legnagyobb startup versenyén. A bécsi Pioneers seregszemlén résztvevő több száz feltörekvő innovatív vállalkozás közül csütörtökön választják ki azt a céget, amelyik az ötvenezer eurós fődíjat kapja.

A befektetők által kiválasztott két magyar cég közül a Maróy Ákos vezette Aero Glass az Epson okosszemüvegére készít egy olyan rendszert, amely repülőpilótákat segít a navigációban a terepviszonyok grafikus ábrázolásával (például piros jelzést vetít az akadályokra), illetve az irányítótoronytól érkező adatok kivetítésével. Ellentétben a Google szemüvegével az Epson rendszere virtuálisan a lencse egészére vetít, így kiterjesztett valóságként láthatja a pilóta a kivetített információkat.

Az Optoforce szilikonos szenzora elsősorban a robotikában, illetve protézisek készítésénél nyújthat segítséget – tudtuk meg Tar Ákostól, a cég fejlesztési vezetőjétől. A félgömb alakú érzékelő előnye az, hogy a hozzá érintkező erőhöz rugalmasan tud igazodni, így, az ujjbegyhez hasonlóan és a klasszikus robotkartól eltérően eltérő nagyságú erőt fejt ki. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kifejlesztett eszközből jelenleg havonta száz darabot gyártanak különböző célokra.

A Pioneers seregszemlét negyedszer rendezik meg az osztrák fővárosban, a startupok 3500 fős közönség és 250 nemzetközi szinten is elismert befektető előtt mutatkoznak be. A találkozón a Nemzeti Innovációs Hivatal öt startupnak biztosít ingyenes standot, őket 88 jelentkező közül választották ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.