Cégvilág

A Nokia vinné az Alcatelt

Hivatalosan is megerősítette a Nokia, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat az Alcatel-Lucent felvásárlásáról. Az ügylet erősíthetné a finn cég pozícióit a mobil hálózatépítési piacon, ám a politika is beleszólhat a tranzakcióba.

Újabb jelentős tranzakció érlelődik a távközlési piac, ezúttal azonban nem szolgáltatók, hanem két immáron hálózatépítéssel, illetve hálózati berendezések gyártásával foglalkozó cég érintett az ügyben. A Nokia Corporation tegnap internetes oldalán hivatalosan is megerősítette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az Alcatel-Lucent felvásárlásáról. A finn társaság ugyanakkor jelezte, hogy a jelenlegi állás szerint még egyáltalán nem biztos, hogy megvalósul a tranzakció.

Az azonban tény, hogy mindkét vállalat számára előrelépést jelenthetne a fúzió, ugyanis így lényegesen nagyobb eséllyel szállhatnának szembe a piac jóval nagyobb szereplőivel, mint az Ericsson és a Huawei. A Nokia és az Alcatel-Lucent tavalyi összesített bevétele 26 milliárd euró volt, míg az Ericssoné egyedül mintegy 25 milliárd euró. De a gyorsan növekvő kínai cégek is hatalmas kihívást jelentenek, hiszen mind a Huawei, mind a ZTE dinamikus fejlődést produkált az elmúlt években, és már nem csak a Távol-Keleten, de a világ szinte minden pontján jelen vannak. A két kínai cég részt vesz a magyarországi mobilhálózatok fejlesztésében, és pályáznak – például – a 450 MHz-es hálózat kiépítésére is.

A Nokia közlése alapján arra lehet következtetni, hogy saját részvényekkel fizetnének az Alcatel-Lucent-ért. A tranzakció további részleteiről, így a lehetséges vételárról egyelőre nem áll rendelkezésre információ. Akkor sem biztos azonban, hogy létrejön a fúzió, ha a két vállalatnak sikerülne is megállapodni: a párizsi központú Alcatel-Lucent körüli történésekbe még a politika is beleszólhat. A francia kormány ugyanis stratégiai szempontból kiemelt cégként kezeli a távközlési megoldásokat szállító társaságot, és akár az is előfordulhat, hogy megakadályozzák, hogy idegen kézbe kerüljön. Az ügy jelentőségét mutatja, hogy a két vállalat vezetőit tegnap délután fogadta Francois Hollande francia elnök, és a hírek szerint többek között a tranzakció életszerűsége, illetve a francia munkahelyek jövője volt a téma.
A piaci erőviszonyokat figyelembe véve a Nokia számára fontos lenne az ügylet mielőbbi lezárása, már csak azért is, mert az Alcatel-Lucent a 4G-s technológiák egyik legnagyobb beszállítója. Az újgenerációs mobilhálózatok építése világszerte gyorsan halad, így ha szeretné kihasználni ezt a konjunktúrát, érdemes lesz sietnie a finn cégnek az erősítéssel.

Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról sem, hogy a nagy hálózati megoldásszállítóknak már készülniük kell a következő szintre is. Egy-két éven belül több 5G-s tesztrendszer is elindulhat, 2020-ban pedig várhatóan már az első kereskedelmi ötödik generációs mobilszolgáltatás is használható lesz – ez újabb hálózatépítéseket tesz szükségessé, új lendületet kaphat a bázisállomások gyártása. Nem véletlen, hogy március elején a barcelonai Mobile World Congress-en az 5G is a központi témák között volt, az Ericsson standján például hatalmas területet szenteltek az új technológiának.
A Nokia és az Alcatel-Lucent fúziójáról, illetve az azt előkészítő tárgyalásokról már évek óta érkeznek hírek. A folyamatot valószínűleg az pörgethette fel, hogy a finn társaságnak sikerült megválni mobiltelefongyártó részlegétől. Az üzletág eladását még 2013-ban jelentették be, a Microsoft 5,44 milliárd eurót fizetett érte, a tranzakciót pedig tavaly áprilisban zárták le. A Nokia az ügyletnek köszönhetően teljes figyelmét a hálózati üzletágra fordíthatta, igaz ez a tavalyi adatokban még nem igazán érződött, bevétele csak minimális mértékben nőtt 2013-hoz képest.

Egyesült erővel

Az Alcatel-Lucent 2006 november őszén jött létre a francia Alcatel, és az amerikai Lucent Technologies összeolvadásával. A társaság 2013 végén komoly átszervezési programot jelentett be, amely többek a költségek csökkentését és két év alatt 15 ezer munkahely megszüntetését tartalmazta. Az Alcatel még 2004-ben a hong kongi tőzsdén jegyzett TCL-el közösen alapított egy vállalatot mobiltelefonok gyártására. Az Alcatel Onetouch jelenleg is ismert márka az okostelefonok piacán, azonban ma már a távol-keleti cég egyedül fejleszti a készülékeket.


alcatel Nokia távközlés
Kapcsolódó cikkek