Cégvilág

Medián: a nagy többség elutasítja a vasárnapi zárva tartást

Az emberek többsége azt szeretné, ha nyitva lennének a boltok vasárnap – derült ki a Világgazdaság birtokába került friss felmérésből. A Medián által készített reprezentatív felmérést Balla Péter rendelte meg a cégtől, aki közösségi finanszírozással gyűjtötte össze a pénzt a kutatáshoz.

A magyarok csaknem kétharmada, egészen pontosan 62 százaléka elutasítja, hogy a hét utolsó napján nem nyithatnak ki a nagyobb üzletek. A Medián 1200 fő megkérdezésével készült országos reprezentatív felmérésében a megkérdezettek 35 százaléka értett csak egyet a március közepe óta hatályban levő zárva tartással, és csak 3 százalék volt bizonytalan.

A zárva tartást leginkább az ellenzékiek utasítják el, de a Fidesz tábora is megosztott. A kormánypárt szavazóinak 48 százaléka egyetért a nyitva tartás korlátozásával, miközben 45 százalék szeretné azt, hogy továbbra is nyitva legyenek a boltok vasárnap. A Fidesz támogatói között legnagyobb a bizonytalanok aránya, 7 százalékos.

A Jobbik és a baloldali pártok támogatói is ellenzik a vasárnapi zárva tartást. A radikális párt táborának többsége nem ért egyet az intézkedéssel, az elsöprő elutasítás azonban baloldalról érkezik. Ezeknek a pártoknak a támogatói közül tízből heten szeretnék azt, hogy ne legyenek zárva az üzletek vasárnap, 28 százalék pedig egyetért a korlátozással.

A pártszimpátia nélküliek kétharmada szeretné visszahozni a nyitva tartás régi rendszerét. 29 százalék támogatja a zárva tartást, 4 százalék itt a bizonytalanok aránya.

Az Ipsos korábbi kutatása szerint a felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68 százaléka inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással. Egynegyedük érzi úgy, hogy az új törvény jelentősen megnehezíti az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek beszerzését, ez az arány érzékelhetően magasabb, 32 százalék az aktív keresők körében.

vasárnap Medián zárvatartás felmérés KDNP Fidesz kereskedelem
Kapcsolódó cikkek