A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 12 millió forintos pénzbírságot rótt ki az MVM Net Zrt.-re mivel a társaság nem teljesítette a 450 MHz-es frekvenciahasználati jogosultság kapcsán kötött hatósági szerződésben megfogalmazott vállalásait. A cégnek elvileg a múlt év végére kellett volna kiépítenie 9 nagyvárosban és az egyszámjegyű utak mentén a 450 MHz-es hálózatot, amelynek 2015 elejétől működnie kellett volna ezeken a területeken.

Az NMHH a pénzbírság mellett kötelezte az MVM Netet arra is, hogy június 30-ig biztosítsa az adatátviteli kapacitást Budapesten, Nyíregyházán, Szekszárdon, Tatabányán, Győrben, Szegeden és Székesfehérváron. Emellett a vállalatnak meg kell építenie a hálózatot a 4. számú főút mentén Albertirsa és Szolnok, az M6-os autópálya mentén Dunaújváros, az M1-es autópálya mentén Tatabánya és Győr, az M7-es autópálya mentén Székesfehérvár és Fonyód, az M5-ös autópálya mentén Kiskunfélegyháza és Szeged, valamint az M3-as autópálya mentén Budapest és Gyöngyös környékén. Az év végéig pedig az ország összes egyszámjegyű útján biztosítania kell a szolgáltatást a 450 MHz-es frekvencián az MVM Net Zrt.-nek.


A június végi határidőt azonban a jelenleg ismert információk szerint szinte lehetetlen lesz tartani, ugyanis egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mely cégek vesznek majd részt a hálózat kiépítésében. Az MVM Net februárban írta ki a pályázatot az eszközszállító és a kivitelező kiválasztására, de úgy tudjuk csak nyáron várható döntés a tenderen.

Az MVM Net Zrt. egyedüli indulóként nyert a még 2013-ban meghirdetett frekvenciaértékesítési pályázaton és tavaly április végén írta alá a használatra vonatkozó szerződést az NMHH-val. Azóta azonban érdemi előrelépés nem történt a fejlesztésben, igaz ebben szerepet játszott az is, hogy az eredeti tervhez képest jelentős változás történt a választott technológiában. A cégnél a CDMA 450 technológiával számoltak kezdetben, azonban ezt nem hagyta jóvá a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ezt követően készítettek kalkulációkat a végül az MVM közgyűlése által tavaly decemberben elfogadott LTE 450 megoldással kapcsolatban, amely lényegesen korszerűbbnek számít és nagyobb kapacitást kínál.

Az MVM Net Zrt.-nek február közepén kellett írásban beszámolnia az NMHH-nak arról, hol tart a projekttel, a hatóság a dokumentum ismeretében döntött a szankciókról. A pénzbírság megállapításánál figyelembe vették a már említett technológiai váltást és az ebből adódó csúszást is. A társaságnak ugyanakkor érdemes lenne igyekeznie, ugyanis az NMHH és a cég között létrejött megállapodás alapján a szerződés kiemelten súlyos megszegésének minősül a hálózat kiépítésénél a 180 napos csúszás, ami miatt akár a frekvenciahasználati engedélyt is visszavonhatják. Az első fázisra vonatkozóan pedig június végén lejár a 180 nap.

Digitális közszolgáltatások

Az MVM Net Zrt. a februári eszközbeszállítói és kivitelezői pályázat kiírásakor azt jelezte, hogy a rendszer kiépítése várhatóan 12,8 milliárd forintba kerül majd. A 450 MHz-es frekvenciasávban 10 évre nyert használati jogosultságot a cég, kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz. Többek között az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok hálózatba kötése, a városi közlekedési tájékoztató rendszerek működtetése, illetve a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációja valósulhat majd meg ebben a frekvenciatartományban.