Cégvilág

Megnehezített betakarítás

Bár a szakmai szervezetek többször is kezdeményezték, egyelőre semmi jele annak, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium olyan módosításokat vezetne be, amelyek megkönnyítik az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) használatát a mezőgazdasági termelőknek.

A problémát az okozza, hogy betakarítási időszakban a teherautók gyakorlatilag napi 24 órában szállítják a gyorsan romló zöldborsót, spenótot, paradicsomot, kukoricát, zöldbabot, fejtett babot. Az EKÁER jelenlegi előírásai szerint az integrátoroknak és azoknak a vállalkozóknak, akik szerződés szerint a termőföldről egyenesen valamelyik feldolgozóipari egységbe viszik a friss terményt, gyakorlatilag folyamatosan igényelniük kell az EKÁER-számokat. Ez nemcsak jelentős adminisztrációs terhet jelent, hanem – például a Nemzeti Agrárkamara (NAK) álláspontja szerint – fölösleges is, hiszen a mezőgazdaságnak ezen a területén nemigen lehet visszaélést elkövetni. A gyorsan romló árunak ugyanis mielőbb a feldolgozás helyszínére vagy hűtőházba kell kerülnie. A termelőket pedig szerződés köti, ha nem teljesítik az abban foglaltakat, kötbért kell fizetniük.

„A spenót és a zöldborsó szezonja lényegében véget ért. Az eddigi visszajelzések tanúsága szerint a jelenlegi szabályozás súlyos terhet jelent a termelőknek. A friss zöldségek betakarításakor minden percnek, órának jelentősége van, ezért a munka jellemzően három műszakban zajlik, azaz három további emberre van szükség, akik az EKÁER-rel kapcsolatos adminisztrációt intézik. Az ő bérköltségüket pluszban kell kitermelni” – mondta a Világgazdaságnak Fodor Zoltán, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) mezőgazdasági igazgatója. A NAK már márciusban jelezte a minisztériumnak, hogy az agrárium e területén könnyítésre volna szükség, és konkrét javaslatot is tettek ennek mikéntjére, választ azonban egyelőre nem kaptak. Fodor Zoltán abban bízik, hogy a következő, agrárgazdasági szempontból fontos növény, a csemegekukorica betakarítási szezonja előtt változik a szabályozás.

A több mint 300 tagot tömörítő keceli Fresh Fruit TÉSZ paprikaféléket, meggyet, cseresznyét, szilvát, almát és bodzát is exportál Németország, Ausztria, Svájc, Olaszország, Franciaország, Oroszország piacaira. A termelés mintegy 1500 hektáron folyik. A Fresh Fruit elnöke, Juhos Csaba lapunknak azt mondta, tagjaiknak nem okoz különösebb gondot az EKÁER-szám igénylése: az őstermelők eleve felmentést élveznek, a vállalkozók pedig már hónapok óta használják a rendszert.

„Mi például beépítettük a szállítólevelet kiállító programunkba, és minden fuvarhoz automatikusan kérünk EKÁER-számot. Persze akadnak olyan helyzetek, amikor az ember bizonytalan az adatok kitöltésével kapcsolatban, de megoldhatatlan problémával eddig nem szembesültünk” – tette hozzá a Fresh Fruit elnöke.

EKÁER NGM
Kapcsolódó cikkek