BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki kell fizetni a közműtartozást, behajtáskor minden legális eszközt bevetnek

Nem hagyják veszni az egyetemes szolgáltatók azt a 93 milliárd forintot, amivel az ügyfeleik tartoznak nekik. Legtöbbjük lakossági szerződései hamarosan megszűnnek, nincs miért visszafogottan válogatniuk a „lehetséges jogi eszközökben”, de persze keresik az együttműködést is. Szélső esetben újabb kikapcsolások jöhetnek, és a behajtások sem kizártak.

Nem görgethetik tovább tartozásaikat az egyetemes szolgáltatók nem fizető ügyfelei. Mivel a lakossági gázvásárlók hamarosan az adósságaik nélkül kerülnek át az állami Főgázhoz, a miattuk keletkezett kintlévőségeket a hátrahagyott szolgáltatóknak kell behajtaniuk, hacsak nem akarják lenyelni a veszteséget. Nem akarják – derült ki a Világgazdaságnak adott válaszaikból –, sőt minden lehetséges jogi eszközt bevetnek azért, hogy a pénzükhöz jussanak.

Összesen közel 93 milliárd forintról van szó, ennek bő 94 százalékát a lakosság halmozta fel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint. Ebből azonban „csak” közel 51 milliárd forint az igazán aggodalomra okot adó, 90 napon túli kintlévőség, amelynek nagysága 2012-ben még 65 milliárd forint volt. Viszont 37 milliárdnyi tartozás már egy évnél régebben gyűlik.

A legsürgősebb a behajtás az E.ON-nak, a GDF Sueznek és a Tigáznak, mert e társaságoknak több lépcsőben, jövő októberig megszűnnek a lakossági szerződéseik. Az E.ON-nál az említetten túl hangsúlyozták a Világgazdaságnak, hogy a társaság kintlévősége jelentős, és keresik az együttműködés lehetőségét a nem fizető ügyfelekkel. A cég és a Tigáz (de nyilván a többi szolgáltató is) részletfizetést kínál a fizetéssel késlekedőknek, szélső esetben viszont kikapcsolhatják adósaikat az ellátásból, és behajtókat is küldhetnek hozzájuk. „A Tigáz célja a kintlévőségeinek maradéktalan beszedése, az iparágban szokásos minden belső és külső behajtási eszközt alkalmazunk a hatékonyság növelésének érdekében... A fogyasztóknak a Tigáz által kibocsátott számlákat a szolgáltatóváltástól függetlenül meg kell fizetnie, a behajtási hatékonyság jelentős romlására nem számítunk” – tette világossá válaszában a társaság. A behajtásra vonatkozó jogszabályi lehetőségekkel egyébként egészen addig élhetnek az egyetemes szolgáltatók, ameddig a Főgáz át nem veszi az ügyeleiket.

Nincs könnyebb helyzetben az előbbi cégek lakossági ügyfeleit begyűjtő Főgáz, mert hiába nem vesz át tartozást, van sajátja. A Főgáz működését irányító ENKSZ-nél is arról tájékoztatták lapunkat, hogy a „jogszabály által meghatározott folyamat mentén történik a behajtás”, amely alatt a fogyasztók mindvégig egyeztethetnek tartozásaik rendezéséről. Vagyis nemfizetés esetén először a Főgáz is fizetési kedvezményt vagy átütemezést kínál, főleg télen. Amennyiben ez sem használ, azaz ha „a fogyasztó késedelmes fizetése jogalapot biztosít”, akkor tájékoztatja a hátralékost, hogy kezdeményezni fogja gázszolgáltatásának szüneteltetését az illetékes elosztónál. Polgári peres eljárást akkor kezdeményez, ha fizetési meghagyásos eljárása után a fogyasztó vitatja tartozását. Ám azt tapasztalja, hogy ahogyan csökkentek a számlaértékek a rezsicsökkentés eredményeként, úgy javult a fogyasztók fizetési magatartása is. Kisebbek a hátralékok, és csökkent a hátralékos fogyasztók aránya is.

Későbbi körök lesznek

Az áram- és a hőszolgáltatóknak a behajtás kevésbé sürgős, legalábbis abból a szempontból, hogy az előbbiek (E.ON, EDF-Démász, Elmű, ÉMÁSZ) lakossági ügyfeleinek az átvételéről még csak egyeztetnek, az utóbbiakéiról pedig még nem is tárgyalnak. Az Elműnél és az ÉMÁSZ-nál soha nem volt ilyen alacsony a kintlévőség, mint most a két cég kommunikációs igazgatója szerint. Boross Norbert ezt a rezsicsökkentés rendkívül jótékony hatására és a két cég konzisztens ügyfélkapcsolataival magyarázta. A MEKH szerint a gázszektor teljes kintlévősége 43 milliárd, az áramé 31 milliárd, a távhőé 19 milliárd forint.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.