Cégvilág

Dedikált Radnóti online könyvárverésen

Folytatni fogják az árveréseket az Antikvarium.hu első aukciója után

Sikeres volt az Antikvarium.hu első online aukciója: sokan licitáltak az oldalukon a világ minden pontjáról, komoly új vásárlói réteget értek el, és a leütési árak sem maradtak el az élő árveréseken megszokottaktól. A webáruház budapesti átadópontján lehetőséget biztosítottak az érdeklődőknek a tételek személyes megtekintésére és kézbevételére is. Összesen 350 tételt indítottak, ezt a tételszámot látják kezelhetőnek ahhoz, hogy tartani tudják az online árveréseknél megszokott ötperces döntési időt.
Az oldalt egy szegedi antikvárius, Chovanecz Balázs indította el 14 évvel ezelőtt, és mára 600 ezer fős ügyfélkört ér el. Gyűjtői nyomásra vágtak bele – mondta el a tulajdonos –, mert gyakran hiányolták az árverést egy-egy komolyabb tétel vagy teljes gyűjtemény piacra bocsátásakor.

Az már biztos, hogy a szeptemberi első árverés után folytatni fogják: karácsony előtt tartanak még egyet, utána pedig akkor lesz újból, ha minőségi anyag gyűlik össze. A régi ügyfélkör mellett számos új regisztráció történt, és évek óta inaktív ügyfelek is előkerültek. Magas volt a külföldről licitálók aránya: Japánból, Dél-Afrikából, Brazíliából és Amerikából is érdeklődtek, főként könyvtárak és gyűjteményfejlesztők, de magánemberek is. (Az Antikvarium.hu egyébként is nyolcvan országba szállít, most csak az arányok tolódtak el, német, illetve brit vevőik nem voltak annyira aktívak.)

A könyvpiac magasan pozicionált tételei szoktak lenni a dedikált kötetek, most sem volt másképp, bár ennek a műfajnak a gyűjtői nem kötődnek a webáruházhoz. Radnóti Miklós 1934-ben kiadott, Kaffka Margit művészi fejlődése című könyvét Péter Andrásnak dedikálta a költő, 140 ezer forintról indult, és 51 licitlépcsőt megjárva, 310 ezer forint lett az ára. Fekete István 1942-ben a Singer és Wolfner által kiadott regénye aláírva 75 ezer forintért cserélt gazdát, 9 ezerről indulva. Némileg alulértékelt volt viszont 56 ezer forintért Weöres Sándor dedikált verseskötete, amit Latinovits Zoltán ajánlása egészít ki „Karcsinak”. Valószínűsíthetően Latinovits aláíratta a könyvet féltestvérének, Frenreisz Károlynak, így került ez a kettős dedikáció a könyvbe.

Pák Dienes vadászattudományi munkája ritkán bukkan elő, ennek volt köszönhető 355 ezer forintos ára. Szabó József és Török István 1867-es kiadású Tokaj-hegyaljai albuma 65 ajánlat után lett az aukció legdrágább tétele 516 ezer forintos árával, 155 ezres kezdés után. A kifogástalan állapotú, szépen megőrzött könyveket mindig jól megfizetik, ez magyarázza, hogy Verne Gyula könyvei közül néhánynak az ára 7,5 ezerről 82-85 ezer forintra emelkedett. ó

Sikerük volt a madártani munkáknak és a szabadkőműves-dokumentumoknak is. Az első magyar sporthorgászkönyv – Jurek József: A pisztráng és a lepényhal horgászat, 1903 – 200 ezer forintért kelt el, ennek az eddigi legmagasabb ára 180 ezer forint volt.

könyvárverés Antikvár
Kapcsolódó cikkek