Hadat üzent az üzletek, éttermek, népszerű klubok előtt kígyózó soroknak a Google, a társaság új szolgáltatása ugyanis valós időben mutatja meg, hogy mennyien gyűltek össze egy-egy helyen. A vállalat még tavaly mutatta be a térképmegoldásán belül a Popular Times nevű opciót, amely korábbi adatokat elemezve következtet arra, hogy az egyes üzletekben, vendéglátóhelyeken mely órákban várható a legnagyobb tömeg. Ez a szolgáltatás kapott most egy kiegészítő funkciót, amely már az aktuális helyzetről tájékoztatja az érdeklődőket.

A cég a megoldás bemutatását a fekete péntek hetére időzítette, ami nem véletlen, hiszen a jelentős kedvezményekre vadászó fogyasztók ilyenkor megrohanják az üzleteket az Egyesült Államokban, ám a szolgáltatással lehetőségük nyílik arra, hogy elkerüljék a leghosszabb sorokat.

Az üzletek, éttermek telítettségének megállapításában saját felhasználóit hívja segítségül a Google, persze ez számukra semmilyen terhet nem jelent. A koncepció lényege, hogy a használt mobilos alkalmazásokról, valamint a keresésekről rendelkezésre álló adatokat földrajzi megoszlás szerint elemzik, és így meg tudják állapítani, hogy egy adott helyen mennyi okostelefon-tulajdonos tartózkodik egyszerre. A társaság hangsúlyozta, hogy szigorúan névtelen adatgyűjtésről van szó.

Az egyértelmű, hogy miért előnyös a megoldás a fogyasztóknak, ám egy ilyen szolgáltatás a kereskedőknek, étterem- és bártulajdonosoknak is izgalmas lehet. Ezekre az adatokra építve ugyanis még hatékonyabban tudják optimalizálni a működésüket, megtervezni azt, hogy mikor mennyi munkatársra van szükség, vagy akár adott esetben – ha több telephelyes vállalkozásról van szó –, az aktuális igények függvényében az erőforrások átcsoportosítását is gyorsan megszervezhetik. Ez pedig egy új üzleti lehetőséget is jelenthet a Google-nek.

Hasonló koncepciójú megoldása egyébként már van a társaságnak, hiszen a Waze nevű navigációs alkalmazás is a felhasználók okostelefonjaiból kapott helymeghatározási adatokra építve nyújt valós idejű információkat a közlekedési helyzetről.