Cégvilág

Gyorsan duzzadnak a számlapénzek

Egyre több pénzt pihentet a lakosság a bankszámlákon: a látra szóló és folyószámlabetétek mennyisége közel 860 milliárd forinttal, 4200 milliárd fölé emelkedett a 2016 novemberéig tartó egy év alatt, ami több mint 25 százalékos bővülésnek felel meg – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Ennek eredményeként tavaly a számlapénzek már stabil többségbe kerültek a lakossági betéteken belül, és arányuk megközelítette a 60 százalékot. Mindez azzal együtt következett be, hogy tavaly a háztartási betétek mennyisége is érezhetően nőtt: az MNB statisztikái szerint 7165 milliárd forintot ért el november végén, ami amellett, hogy több mint négyszázalékos bővülés, három és fél éves csúcsot is jelent.

A lekötött betéteknél értelemszerűen ellentétes irányú folyamatok játszódtak le tavaly: a 2889,7 milliárdos november végi állomány amellett, hogy 16,4 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a 2011 véginek alig több, mint a fele, és egyben közel 15 éves mélypontot is jelent. Az egyetlen biztató jel, hogy az év vége felé közeledve az állomány zsugorodása lelassult: a novemberig tartó három hónapban már csak 2,2 százalékos visszaesést tükröznek a jegybank számai.

A betétesek csökkenő aktivitása miatt a lekötött pénzek súlya 40 százalék környékére süllyedt a teljes lakossági portfólióban, az éven belüli futamidőre elhelyezett, nem egészen 2000 milliárd forint pedig 27,6 százalékát adja a tortának. (Ehhez képest a lakossági ügyfelek 2011 novemberében a betéteik alig több, mint negyedét tartották lekötetlenül a számláikon, a fennmaradó 74 százalékos rész túlnyomó többségét pedig az éven belüli futamidőre elhelyezett pénzeszközök adták.)

A több mint 850 milliárdos számlapénznövekmény persze egyál­ta­lán nem meglepő az elérhető kamatok alakulásának tükrében. A lakossági lekötött betétek átlagos, évesített kamatlába 0,55 százalékra esett tavaly novemberre, ami a nem túl acélos, egy évvel korábbi értékhez képest is fél százalékpontos visszaesést jelent.

Ráadásul a folyószámlakamatok és a lekötött betétek kamatai közötti különbség is minimálisra zsugorodott: novemberben az átlagos érték 34 bázispontot ért el, amiért valóban egyre kevesebben hajlandók – akár pár hónapos futamidőre is – lekötni a pénzüket. Sovány vigaszt jelenthet, hogy a lekötött betétek után fizetett kamatok csökkenése mára megállni látszik, hiszen az elmúlt fél év során csak havi néhány bázisponttal változott az átlagos érték a bankoknál.

lekötött betétek megtakarítások MNB
Kapcsolódó cikkek