Cégvilág

Egyre népszerűbb a magánegészségügy

Tavaly 20-30 százalékkal emelkedett a betegforgalom a Világgazdaság által megkérdezett magánegészségügyi szolgáltatóknál.

Lancsalics Petra, a Dr. Rose operatív igazgatója gyorsuló ütemről számolt be: a magánklinikán az utóbbi években mintegy 15 százalékkal nőtt a betegforgalom évente, tavaly pedig már 20 százalékkal. Nemcsak a járóbeteg-, hanem a fekvőbetegrészlegen is növekedett a forgalom. Míg 2015-ben 1100 műtétet végeztek, 2016-ban már több mint 1300-at. A fekvőbetegosztály további bővítését is ez indokolta, ugyanis már év közben elérték a kapacitások határát, míg a műtőkben még van lehetőség a beavatkozások számának növelésére. A forgalom bővülésének köszönhetően a Dr. Rose cégcsoport árbevétele a 2015-ös 2,48 milliárd forintról – 16 százalékkal – 2,87 milliárdra nőtt tavaly.

De nemcsak a prémiumszegmenst képviselő Dr. Rose tudott átlagon felül növekedni, hanem a foglalkozás-egészségügy területén piacvezető Swiss Medical is, amely országszerte 250 ezer vizsgálatot végzett tavaly, 32 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – tudtuk meg Kirschner Andrástól, a cég ügyvezető igazgatójától. A tavaly szeptember végén átadott új budai egészségközpontjukban pedig év végéig már 24 ezer pácienst fogadtak. A cégcsoport árbevétele 30 százalékkal, 270 millió forinttal nőtt a tavalyi mintegy egymilliárdhoz képest.

A magánegészségügyi cégek szerint évről évre nő az igény a szolgáltatásaik iránt, ami részben az állami ellátórendszer nehézkességével, például a hosszú várólistákkal magyarázható. Emellett növekszik a lakosság egészségtudatossága, ami a különféle szűrővizsgálatok egyre nagyobb számú igénybevételében is megmutatkozik. Pedig az árak magasak: a Swiss Medicalnél 15–18 ezer forintba kerül egy átlagos szakorvosi vizsgálat, a Dr. Rose-nál 32 ezerbe.

„A legnagyobb vonzerő a gyors és minőségi kiszolgálás, ami különösen fontos, ha az egészségről van szó” – hangsúlyozta Lancsalics Petra. Az elfoglalt embereknek fontos a gyors időponthoz jutás és a várakozásmentes ellátás. A magánellátásban több idő jut a páciensekre, egy átlagos szakorvosi vizsgálat 20-30 percig tart, de egy összetettebb kórkép esetén ez akár egy óra is lehet.

Kirschner András szerint az igényeket a minőségi szakemberek állami egészségügyben tapasztalható hiánya hajtja. „A korábbi kormányzatok jelentős, 15 éves rombolást hajtottak végre a humánerőforrás pótlása terén – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. – Az elmúlt négy évben óriási uniós források jelentek meg az egészségügyben, nőnek az orvosi bérek, de az eróziót még nem tudják visszafordítani, mivel egy orvos kiképzési ideje 10 év. Még öt-hat évig ebben a gödörben leszünk, mielőtt az orvosok létszáma növekedésnek indul.”

A dinamikus növekedésre alapozva a cégek bátran fejlesztenek. A Dr. Rose-nál tavaly a szakterületek száma 30-ról 35-re emelkedett, bővítették a fekvőbetegosztályt, emellett sok új orvost szerződtettek, megújították az eszközparkot a műtéti és a járóbeteg-szakterületeken egyaránt. A teljes beruházás eddigi összértéke 425 millió forintra rúg, de a fejlesztések 2017-ben is folytatódnak. A Swiss Medicalnél az idén a rákos betegek komplex diagnosztikájának felgyorsítására koncentrálnak, így bizonyos daganatok esetén egy-két nap alatt elérhető lesz a szövettani diagnózis. Emellett az év végére tervezik a fekvőbeteg-ellátás elindítását is.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek