Cégvilág

Harmadannyi uniós pénz jut az egészségügyre

Míg az előző uniós pénzügyi ciklusban 560 milliárd forint uniós pénzhez jutott a magyar egészségügy, addig a 2014–2020 közötti ciklusban 157 milliárd forint uniós pénz hívható le.

A 2014–2020-as ciklusra vonatkozó célok között elsőrendű, hogy legalább két évvel emelkedjen a magyarok születéskor várható élettartama, mondta Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. Az is fő célkitűzés, hogy a halálozások aránya legalább tíz százalékkal csökkenjen – hangzott el a Medicina Fórum konferenciáján.

 [caption id="" align="aligncenter" width="500"]Kép: Szabó Miklós Kép: Szabó Miklós[/caption]

Prioritás az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése, erre 56,6 milliárd forintot szánnak; 20 milliárd forintot költenek az elektronikus egészségügyi ágazati fejlesztésre is, többek között egyedi szoftverek, és hardvereszközök beszerzésére. A helyettes államtitkár megemlítette azt is, hogy 2018–2019-ben további 8-8 százalékkal nő majd a rezidensek bére. 2020-ig 28,4 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi alapellátás fejlesztésére is. Fontos cél, hogy a közép-magyarországi régióban lévő egészségügyi intézmények felújítása és fejlesztése is elkezdődjön – mondta Mészáros János.

Az országok GDP-jéből egyre nagyobb részt kell egészségügyi kiadásokra fordítani – mondta Kosztolányi György, az MTA orvostudományi osztályának elnöke. A források felhasználását viszont racionalizálni kell, mert az nem lehet válasz az egészségügyi kormányzat részéről, hogy nincs pénz műtétekre vagy eszközbeszerzésre. Először programokra van szükség, és ezekhez kell a pénzügyi feltételeket hozzárendelni. Kutatások szerint az orvosi beavatkozások egyharmada hatástalan és felesleges, ezeket pedig vissza kell szorítani.

egészségügy fejlesztések uniós pénzek költségvetés
Kapcsolódó cikkek