Cégvilág

Munkaerőhiány tombolhat a digitális iparágakban

A digitális forradalom okozta munkaerőpiaci változások az ajtón kopogtatnak.

Az élet minden területét érintő digitális forradalom hatására 3-10 éven belül több millió ember veszítheti el munkáját Európában, miközben az újonnan alakuló iparágakban tombol majd a munkaerőhiány. (Eközben már digitális sírkövet is piacra dobott egy maribori temetkezési vállalat.) A SMART 2017 okos technológiai konferencia egyebek mellett arra is keresi a választ, hogy melyek azok az új, formabontó oktatási módszerek, amelyek segíthetik a munkavállalók felzárkózását a digitális területeken.

[caption id="" align="alignleft" width="596"]Jó kérdés,milyen munkaerőhiány léphet fel a digitális forradalom kirobbanása után Fotó: Thinkstock Jó kérdés,milyen munkaerőhiány léphet fel a digitális forradalom kirobbanása után Fotó: Thinkstock[/caption]A digitális átalakulás által támasztott egyik legnagyobb kihívás, hogy a hogyan tud alkalmazkodni a megváltozó igényekhez. Az automatizáció eredményeként várhatóan számos területen válik majd feleslegessé az emberi munkaerő, ugyanakkor olyan új iparágak jönnek létre, melyekhez speciális, digitális tudás kell majd. (A PwC szerint az automatizálás másfél évtizeden belül akár minden harmadik amerikai munkahelyet fölöslegessé teheti.) 

Az autóipar és a közlekedés is gyökeres változások előtt áll a technológiai fejlődés eredményeként. Az önvezető autók területén hamarosan forradalom következhet be, dübörögnek a közlekedés területét megváltoztató megosztás alapú (sharing economy) vállalkozások, illetve a tömegközlekedés területét is átrajzolhatják az új technológiai megoldások.

digitális iparág digitális forradalom autóipar munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek