Cégvilág

Rövidesen elkezdődhet a zenélő út építése

Nyáron megkezdődhet az akusztikus útszakaszt is magába foglaló R67-es út építése. A 33,2 kilométer hosszúságú gyorsúti szakaszon Magyarországon, Kelet-Európában először, a megújuló, kétszer két sávosra bővülő 67-es számú főút Kaposvár felé vezető szakaszán építenek akusztikus aszfaltot, ami stílszerűen a Republic ikonikus dalát, a 67-es úton című slágert „játssza” majd.

A kiviteli közbeszerzési eljárás nyertese az S+S R67 Konzorcium (STRABAG Építő Kft., STRABAG AG és SOLTÚT Kft. közös ajánlattevők). A kivitelezés uniós és hazai források felhasználásával valósul meg, nettó 65,7 milliárd forint értékben – jelentette be a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Az úgynevezett akusztikus vagy zenélő aszfalt speciális technológiával készül. Ugyanolyan aszfaltot terítenek le, mint bármelyik másik útszakaszon, csak itt a felületet egy gyémántvágóval bemetszik kereszt irányban. A hang magassága a barázda mélységétől és egymáshoz viszonyított távolságától függ. Egy valódi hangszerhez hasonlítva az aszfaltba vésett mélyedések képezik a kottát, a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer. Azaz, ha ráhajt az autós a keréknyomnyi vagy teljes sávon elterülő „bitumen kottára”, akkor felcsendül a dallam. A formabontó aszfaltrész a tervek szerint 2019-re készül el.

A felújítás keretében 12 csomópont épül: három szintbeni, három különszintű csomópont, 4 különszintű átvezetés és 3 fel és/vagy lehajtás biztosító útszakasz. A fejlesztést követően gyorsforgalmi úton lehet majd közlekedni Kaposvártól az M7-es autópályáig. A kivitelezés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásól a NIF Zrt. beruházásában valósul meg.

Strabag zenélő út SOLTÚT
Kapcsolódó cikkek