Cégvilág

Sürgős beavatkozást kér az orvosi kamara

Sürgős beavatkozást kér Orbán Viktortól az orvosok béremelésével és a garantált bérminimumával kapcsolatban Éger István a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

Éger István örvendetesnek tartja az idei évi emelést és garantált bérminimum bevezetését, de azt írja ez máris devalválja a fél évvel ezelőtt megkötött bérmegállapodást, ezért nélkülözhetetlennek tartja, hogy a garantált bérminimum növekménye a teljes bértáblában átvezetésre kerüljön, és az ekképpen korrigált bérekre épüljön rá a kialkudott béremelés következő lépcsője.

Éger István hozzáteszi, diszkriminatív az is, hogy az orvosképző helyeken oktatói státuszban lévő kollégák méltatlan módon nem kapták meg  a valamennyi járó-fekvőbeteg ellátásban dolgozók számára kialkudott, és októbertől fizetett 107 ezer forintos béremelést.

Egyre nagyobb a felzúdulás az alapellátásban dolgozók körében is - írja Éger István. A jelenlegi praxisfinanszírozásból nem kevesek számára már az is nehézséget jelent, hogy az említett garantált szakmai bérminimumot és annak megnövekedett közterhét kifizessék szakdolgozó alkalmazottaik részére.

Teljesen jogos elvárás, hogy szakorvosként és szakdolgozóként ugyanannyi havi legális bérjellegű jövedelemhez juthassanak, mint a velük egyívású, szakellátásban dolgozó kollégáik.
 
A MOK elnöke szerint ellátás nélkül maradhat rövidesen az ország jó része, mert ha a praxisok eltartó képességét nem rendezik, nem lesz, aki veszteségre ítélt vállalkozást vásárolva az idős generáció helyébe lépjen.

béremelés minimálbér orvosi kamara
Kapcsolódó cikkek