Cégvilág

Több tízezer cég néz szembe bírsággal és kényszertörléssel

Tőkeemelés nélkül sok kft. számíthat a hatóság által kiszabott bírságra.

Két nappal a határidő lejárta előtt még 59 ezer korlátolt felelősségű társaság (kft.) nem emelte meg a jegyzett tőkéjét – tudta meg a Világgazdaság az Opten céginformációs igazgatójától. Pertics Richárd jelezte, a valós szám vélhetően ennél kisebb, hiszen kis időbe telik, míg a tőkeemelések bejegyezése átfut a cégbíróságokon.

A céginformációs szolgáltató február eleji közleménye 63 ezer olyan cégről írt, amelyik még nem tett eleget törvényi kötelezettségének. A 2014-ben hatályba lépett új polgári törvénykönyv előírása szerint a korábbi 500 ezer forint helyett minimum 3 millió forintra kell emelni a kft.-k jegyzett tőkéjét.

 

Az Opten igazgatója érdekességként jegyezte meg, hogy a határidő – amely eredetileg tavaly járt volna le – egyéves meghosszabbítása körülbelül minden második vállalkozásnak segített: ugyanis 2016 elején még 100 ezer körül volt a tőkekövetelményeknek nem megfelelő társaságok száma. A vállalkozásoknak csak abban az esetben nem kell tőkét emelniük, ha a cég már végelszámolás, felszámolás vagy kényszertörlés alatt áll.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján olvasható tájékoztatás szerint a létesítő okiratot március 15-ig kell módosítani, annak alapján április 14-ig ügyvédi közreműködéssel változásbejegyzési kérelmet kell előterjeszteni a cégbíróságnál. Törzstőkét a cégek pénzbeli, valamint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással (apport) is emelhetnek, illetve e kettő variálásával is teljesíthető a kötelezettség. A pénzbeli vagyoni hozzájárulás történhet bankszámlára való utalással vagy készpénz házipénztárba való befizetésével, míg apportálni bármilyen átruházható vagyoni értékkel rendelkező dolgot lehet.

A cégeknek nem kell törzstőkét emelniük, ha március 15-ig más, tőkeminimummal nem rendelkező társasági formává, például betéti társasággá alakulnak át, vagy össze-, illetve beolvadnak egy másik vállalkozásba. Ha elmarad a tőkeemelés, az átalakulás vagy az egyesülés, akkor a cégbíróság 100 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújtja a kft.-t vagy adott esetben a vezető tisztségviselőt. Amennyiben törvényességi felügyeleti eljárásban a tőkeemelés, az átalakulás vagy az egyesülés sem kényszeríthető ki, a cégbíróság megindítja a kényszertörlési eljárást.

törzstőke tőkeemelés kft határidő
Kapcsolódó cikkek