Cégvilág

A Nyugat ellehetetlenítené a visegrádi országok fuvarozóit

Olyan új szabályokat írt elő az Európai Bizottság kiküldetési irányelve, amely ellehetetlenítené a visegrádi országok nemzetközi közút fuvarozóinak munkáját.

Az Európai Bizottság kiküldetési irányelvében a fuvarozásra is olyan kötelezettséget, adminisztrációs terheket írnak elő, amely ellehetetlenítené a visegrádi országok nemzetközi közút fuvarozóinak munkáját Nyugat-Európában - mondta Somogyi Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkára.[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

Somogyi rámutatott: a fuvarozóknak a nyugati országok által bevezetett új szabályok értelmében olyan bejelentési kötelezettségeket kellene teljesíteniük, ami már az indulásukat is megnehezítené. Betarthatatlannak nevezte, hogy a visegrádi országok gépkocsivezetőinek munkabér-igazolásukat is maguknál kellene tartaniuk, hogy azt az ellenőrzéskor megmutathassák.

A főtitkár kifejtette: köztudott, hogy köszönőviszony sincs a nyugat-európai és a visegrádi országok minimálbérei között, ezért szerinte gazdasági ellehetetlenítéshez vezetne az intézkedés bevezetése. Az MKFE főtitkára kitért rá, hogy a visegrádi négyek fuvarozói egyeztettek a témában, és reményeik szerint sikerült olyan moratóriumot kérniük a bizottságtól, amellyel a májusi közlekedési csomagot ki lehet egészíteni.

Somogyi Gábor fuvarozók nyugat
Kapcsolódó cikkek