Cégvilág

Garázscégből lett piacvezető a Vajda Papír

Mintegy 11 milliárd forint költséggel számol a piacvezető papírgyártó, a Vajda Papír Kft. tervezett új üzemében.

A Dunaföldvárra tervezett, nemrégiben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított új papírgyári beruházáshoz 4,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásról kötöttek megállapodást a Nemzetgazdasági Minisztériummal – válaszolta a Világgazdaságnak Vajda Attila, a fejlesztőként megjelölt Vajda Real Estate Kft. alapítója, egyben a higiéniai papírtermékeket gyártó és exportáló, ezen a területen piacvezetőnek számító Vajda Papír Kft. alapító tulajdonosa. Az új beruházást összesen közel 11 milliárd forint költséggel kalkulálták.

[caption id="" align="aligncenter" width="700"]Kép: kormany.hu Kép: kormany.hu[/caption]

Ami a beruházás méretét illeti, az új üzemben 30-35 ezer tonna alappapír gyártásával számolnak. A papírgyártó gépsoron valamennyi higiéniai háztartási papíráru – toalettpapír, háztartási papírtörlő, papír zsebkendő, kozmetikai törlőkendő, valamint szalvéta – előállításához szükséges papír készül majd. A tervek szerint a feldolgozó gépsor esetében évi körülbelül 10 ezer tonnányi, úgynevezett tekercses termék (mint a toalettpapír és a háztartási papírtörlő), azaz késztermék előállításával számolnak.

A dunaföldvári beruházás célja az eddig importból beszerzett alapanyag magyarországi gyártásának megteremtése, azaz kiváltása – derül ki a válaszból. Az új egység fogja ellátni alapanyaggal a Vajda Papír Kft.-t is. A vállalatcsoport készáru-értékesítésének jelenleg 45 százaléka kerül exportpiacokra. A beruházás lehetővé fogja tenni a kivitel növelését – vetítette előre a vállalkozó.

Vajda Attila és felesége, Vajdáné Csata Szilvia a vállalkozást 1999-ben egy bérelt garázsban üzembe állított toalettpapír-gyártó géppel, egyetlen termékkel kezdte. Ebből nőtt ki a mára piacvezető papírgyártó: az 50-50 százalékban tulajdonukban álló Vajda Papír 2015-ben 21 milliárd forint feletti forgalmat ért el, emellett 34 millió forint nyereséget mutatott ki.

A csoport belföldön és külföldön is terjeszkedik. Meg akarták szerezni a mintegy 12 milliárd forintból beindított, de felszámolásba dőlt szolnoki HIGI Papírsoft Zrt. gépsorát. Vajda Attila a szerb Drenikkel versenyezve licitált 2015 nyarán a gépsorra, de a szerbek elvitték előle az üzletet 3,59 milliárd forintos árajánlattal. Külföldön más módon terjeszkedik a Vajda Papír, 2013-ban előbb Lengyelországban, azután Norvégiában alapítottak leánycéget. Az Oslótól 60 kilométerre fekvő drammeni gyáregységben mintegy 1,33 milliárd forintos (4,3 millió euró) beruházást hajtottak végre 2014-ben. A korabeli hírek szerint a meglévő papírgyárban végrehajtott fejlesztéssel mintegy 20 százalékkal, száz fölé emelték a dolgozók létszámát. A norvég beruházással a Vajda csoport készáru-kapacitása 120 ezer tonna fölé emelkedett. Magyarországon ugyanakkor 1,8 milliárd forint beruházás történt, két új gépsor átadása után a hazai gyártókapacitás meghaladta a 80 ezer tonnát.

állami támogatás papírgyár dunaföldvár
Kapcsolódó cikkek