Cégvilág

Megrohanták a vállalkozók a pályázatokat

A kapacitásbővítés és a prototípus-, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés a legnépszerűbb uniós pályázat a kisvállalkozók körében.

A 2014–2020-as európai uniós fejlesztési időszakban eddig 8476 milliárd forint értékben 54 831 pályázat érkezett be önkormányzatoktól és cégektől – derült ki lapunk összesítéséből, amely a Miniszterelnökség adatai és a Széchenyi 2020 pályázati információs portál alapján készült.

A beadványok közül eddig 20 368-at támogatott az irányító hatóság, a megítélt összeg pedig 4340 milliárd forint. Ezek közül 12 137 esetben fizették ki a győztes pályázókat 1859 milliárd forint értékben. Viszonyításképp az Európai Bizottság előzetesen 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg a magyar kormánnyal, a szükséges önerővel ez 12 ezermilliárd forintnyi fejlesztést jelent hazánknak az évtized végéig.

A kormány azt ígérte, hogy a 2007–2013-as ciklus 16 százalékával szemben 2014 és 2020 között a fejlesztési források 60 százaléka áramlik közvetlenül a gazdaságba. A kritikusok szerint jó eséllyel legfeljebb 35-40 százalék kerül a versenyszférába, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint viszont ez az arány akár a 65 százalékot is elérheti.

A cégek forráséhségét igazolja, hogy a mikro- kis- és középvállalkozások körében a kapacitásbővítő beruházások támogatása a legnépszerűbb, két erről szóló felhívásra 102,27 milliárd forint értékben 4560-an jelentkeztek a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (GINOP) belül. Míg azonban a GINOP-1.2.2-15-nél 1584 pályázó 39,13 milliárd forintig pozitív elbírálásban részesült, addig a GINOP-1.2.2-16-nál sorban állók továbbra is az irányító hatóság döntésére várnak.

[caption id="" align="alignleft" width="690"]Fotó: MW Fotó: MW[/caption]Hasonlóan népszerű kiírás a prototípus-, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés, ahol 2688-an vártak közel egy éve a döntés-előkészítő bizottság zöld jelzésére. Ennél az innovációs felhívásnál közel 170 milliárd forintra jelentkeztek be a vállalkozások, de még csak 43-an kaptak értesítést, együttesen 2,61 milliárd forintot ítéltek eddig oda. A felhívás feltételeinek megfelelő projektek a kiírás szerint 10 és 130 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a rendelkezésre álló forrás erejéig. A GINOP-on belüli, pályakezdőknek szóló, gyakornoki program inkább a pályázatok számában, mint azok összegében kiemelkedő: végül minden második jelentkező járt sikerrel.

A legkeresettebb kkv-s felhívások közé sorolandó a versenyképesség-növelési célú hitelprogram is a beérkezett 1833 támogatási kérelemmel. Utóbbi azért kakukktojás, mert bár a gazdaságfejlesztési program része, az MFB Magyar Fejlesztési Bankon keresztül igényelhető kölcsön 70 milliárd forintos keretösszeggel. A hitelprogram célja a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztés elősegítése mellett olyan beruházások támogatása, amelyek pénzügyi szempontból életképesek, jövedelemtermelők.

gazdaságfejlesztés GINOP eu-támogatás pályázat
Kapcsolódó cikkek