BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új papírgyár épülhet Dunaföldváron

A Vajda Real Estate Kft. Dunaföldvárra tervezett papírgyártó és -feldolgozó üzemét nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította a kormány. Vagyis egyszerűsített és gyorsított eljárásban kaphatja majd meg az építkezéshez szükséges különféle hatósági engedélyeket.

Az önkormányzatnál egyelőre annyit erősítettek meg a Világgazdaságnak, hogy folynak a tárgyalások, megvan a majdani gyár területe is, de az adásvételi szerződésig lapzártakor még nem jutott el az ügy. A közgyűlési jegyzőkönyvek között is van nyoma a beruházásnak, például tavaly októberben egy konkrét terület eladásáról volt szó. Horváth Zsolt polgármester 1459 forintos négyzetméterárról beszélt akkor, de végül további szakértői véleményeket kértek az ár meghatározásához.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Kép: Vémi Zoltán Kép: Vémi Zoltán[/caption]

Lajkó Andor, a városfejlesztési és műszaki iroda vezetője már akkor jelezte, hogy a Vajda Real Estate megkapta a kormány támogatását. „Nagyjából 25 milliárdos beruházás lenne” – mondta a közgyűlés tavaly októberi jegyzőkönyve szerint. Továbbá elhangzott, hogy egy cellulózfeldolgozó üzemről van szó, amely egy éven belül meg is valósulhat, az Oops! termékeket gyártja majd, és 150 fő foglalkoztatását tervezi. Februárban a Napi.hu ennél szerényebb, 11 milliárd forintos beruházást és 105 új munkahelyet említett – a kormány honlapján megjelent, a kiemelt beruházásról szóló rendelettervezetre hivatkozva.

Vajda Attila nem reagált a Világgazdaság megkeresésére. A 3 millió forint törzstőkéjű, dunaharaszti székhelyű Vajda Real Estate Kft.-t 2007-ben alapította a vállalkozó és felesége, valamint az ugyancsak kettejük tulajdonában álló Vajda-Papír Kft. A nagyszabású beruházást tervező cég a 2015-ös évről készült mérlegében 318 millió forint árbevételt és 68 millió forint adózott eredményt mutatott ki, és 1,8 milliárd forint befektetett eszközt (telek és épület) tartott nyilván. Saját tőkéje az év végén mínusz 70 millió forint volt (az előző évi mínusz 132 millió után), emiatt a könyvvizsgáló felhívta a figyelmet a tőkerendezés szükségességére.

A beruházó cég harmadát tulajdonló Vajda-Papír viszont a maga területén piacvezető. Több mint 21 milliárd forint forgalmat és 34 millió forint adózott eredményt könyvelt el 2015 végén. Korábban szorosan a nyomában járt Bodrogai Ferenc cégcsoportja, de a (tavalyig Forest-Papír néven futó) Nord-Paper Kft. lakossági papírtermékeket előállító üzletága a múlt évben az olaszországi Sofidel érdekeltségébe került. A szolnoki Drenik Hungary Kft. – amely a Higi Papírgyár felszámolásából megvásárolt eszközökkel termel – az előzetes adatok szerint 2016-ban mintegy 21 ezer tonna árut állított elő, és a terveknek megfelelő csaknem 6 milliárd forintos árbevételt, illetve 320 millió körüli eredményt ért el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.