Cégvilág

Elérhető lesz egészségügyi múltunk

Ősztől egy zárt egészségügyi felhőalkalmazásba kerül mindenkinek az egészségügyi adata. A projekt uniós támogatásból valósul meg. Az utolsó etapban az elektronikus személyi igazolványokat illesztik a rendszerhez.

A rendszer működőképes, november 1-jéig az összes közfinanszírozott egészségügyi entitásnak kötelező lesz csatlakoznia az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez (EESZT) – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Világgazdaságnak. Az a terv, hogy ne csak az állami kórházak, rendelők orvosai, hanem a magánorvosok is lássák a betegadatokat. 2017 szeptemberétől egyelőre opciós jelleggel ajánlják fel a magánorvosoknak, hogy csatlakozzanak a rendszerhez, de 2018. november 1-jétől már nekik is kötelező lesz csatlakozniuk az EESZT-hez.

Forrás: MW

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) irányításával kifejlesztett, felhőalapú elektronikus rendszer összekapcsolja egymással a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, a gyógyszertárakat, a mentőszolgálatot, az ágazatirányítást és a lakosságot. Az e-recept is működik, a pilotprogramban már közel 46 ezer kiváltott recept került be a EESZT-be. – Olyan helyzet, hogy a betegről nincs információja az orvosnak, soha többé nem fordulhat elő – tette hozzá az államtitkár.

A következő fejlesztési ütem egyik eleme, hogy az adatokat öt évre visszamenőleg feltöltik – a régebbi adatok szkennelt változatban, az újak elektronikusan lesznek elérhetők.

– Nehéz feladat, hogy a pilotprogramban nem szereplő egészségügyi intézményeket csatlakoztassák a rendszerhez, s az elektronikus személyi igazolványt is hozzá kell illeszteni – mondta Szabó Bálint, az ÁEEK EESZT fenntartási és üzemeltetési főosztályvezetője. A kórházaknak, rendelőknek, gyógyszertáraknak semmilyen pluszköltséggel nem jár a rendszerhez való csatlakozás, csak internetre van szükségük, és az általuk használt informatikai rendszer új szoftververziójára. A betegek 2018 végéig még biztosan kapnak papíralapú receptet és zárójelentést is, nem lehet előre megmondani, hogy mikor áll át teljesen a rendszer az elektronikus dokumentációra – tette hozzá Szabó Bálint.

A betegadatokhoz csak a kezelőorvos férhet hozzá a betegek személyiségi jogainak védelme miatt – mondta a főosztályvezető. Minden a jelenlegi jogrendszerrel összhangban van beállítva. Tehát például addiktológiai információkat, nemi betegségre vonatkozó információkat és pszichiátriai információkat csak a szakirányú kezelést végző szakorvos láthat, a más típusú információkat elérheti a többi kezelőorvos is. Ha valaki mégis szeretné további adatainak elérhetőségét korlátozni, akkor az ügyfélkapun keresztül beállíthatja, hogy melyik orvos milyen adatokat láthat róla.

Így indul az EESZT

Az EESZT próbaüzeme augusztus közepéig tart – a tesztben 10 kórház, 22 háziorvos és 36 patika vesz részt. A rendszert az európai uniós irányelvek szerint dolgozták ki, a 4,8 milliárd forintos projektet teljes egészében az unió finanszírozta.

 

recept rendszer
Kapcsolódó cikkek