Cégvilág

Nem csak a munkaerő hiánya, a tudása is problémát okoz

Több informatikai szakemberre lenne szükség, mint amennyit pályára bocsátanak a felsőoktatási intézmények, de a frissen végzett munkaerő tudásával és készségeivel is problémák vannak. Ezt hidalja át egy informatikai munkákra specializálódott iskolaszövetkezet.

Kezdeményezést indított egy informatikai munkákra specializálódott iskolaszövetkezet annak a problémának az áthidalására, hogy a hallgatók tudása és készségei le tudják követni a rohamtempóban fejlődő technológiát, így az állandóan változó piaci elvárásokat. A jelentkezők a képzéseken ingyenesen vehetnek részt, oktatóik aktív senior szakemberek, akik három hónap alatt a szakmai tudás mellett az úgynevezett soft skillek-et is fejlesztik, így a kiállást, a prezentálást, a csapat-orientációt és a kommunikációs képességeket.

Magyarországon az IT cégek többsége már a diákévek alatt is várja a fiatalokat. Hogy a kezdőknek milyen elvárásoknak kell megfelelniük, azt a szakmabeli oktatók pontosan tudják és segítenek a legújabb technológiák elsajátításában – mondta el Lovas István, a Schönherz Akadémia vezetője. Ezzel a hallgatókat úgy engedik útnak, hogy junior szotfverfejlesztőként már helyt tudjanak állni igen komoly cégeknél is. A képzésre minden olyan nappali tagozatos informatikus tanuló jelentkezhet, aki megfelel a bemeneteli követelményeknek, és mindig felmérjük, ki és mennyire elkötelezett a szakma iránt, hiszen senkinek sem szeretnénk csalódást okozni.

A hallgatók tudása és készségei gyakran elmaradnak a rohamtempóban fejlődő technológiától, és az állandóan változó piaci elvárásoktól

Debrecenben és Budapesten összesen már több mint 200 diák végezte el sikeresen a speciális piaci igényekhez alakított képzéseket, és legtöbbjükre ezt követően azonnal le is csaptak a szemfüles HR-esek. Az iskolaszövetkezet adatai szerint a legtöbb cég JAVA EE, .NET és PHP ismerettel rendelkező szakembert keres, de a piacon nagy az érdeklődés a BI, UI/UX designer, node.js, Ruby on Rails és Python programozók iránt is. A Schönherz Akadémia szakemberei szerint nem csak a tudás a lényeg, a hozzáállás, a rendszerszemlélet, a tanulni és fejlődni akarás, valamint az erős alapok számítanak igazán. Ezt jól mutatja az is, hogy a szabadon megtekinthető képzészáró előadásokon a tudás mellett sokszor a karakán kiállás és a jó előadókészség miatt döntenek adott diák mellett a munkaerőkeresők.

tudás munkaerő informatika
Kapcsolódó cikkek