Cégvilág

Külföldön parkoltatják a dollármilliárdokat

Az EMEA-régió vizsgált cégei együtt 974 milliárd euró mobilizálható pénzeszközzel rendelkeztek, ez 6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A Moody’s által minősített 699 vállalat összesített készpénzállománya rekordszintre ért 2016 végére. Az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát felölelő EMEA-régió vizsgált cégei együtt 974 milliárd euró mobilizálható pénzeszközzel rendelkeztek, ez 6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A hitelminősítő felmérésében a pénzügyi szolgáltató szektoron kívüli vállalatok szerepelnek.

A cégek forgalmához viszonyított készpénzállomány 15 százalékot meghaladó értéke pedig hétéves csúcsot jelent. Abban viszont semmi meglepő sincs, hogy 25 százalékos arányával a technológiai szektor áll a „pénzbőségi lista” élén. Az igazi pénzhegyek felett azonban Európában az energiaszektor, az autógyártók, a telekomcégek és a közművállalatok rendelkeznek. A pénzkoncentrációban Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság áll az élen, ott őrzik a teljes állomány több mint felét, 514 milliárd eurót. Ha hozzájuk vesszük még az inkább a bevételek lekönyvelési helyeként ismert Hollandiát és a petrodollárokon ücsörgő oroszokat, akkor már kétharmadnál járunk. A Moody’snál a legjobb Aaa, illetve az Aa minősítésű vállalatoknál a szabad pénzeszközök állománya meghaladja a 7 milliárd eurót.

A hitelminősítő által vizsgált amerikai cégek készpénzállománya a múlt év végén 1840 milliárd dollárt tett ki, ez 11 százalékkal több az előző évinél. A summából közel 1300 milliárdot külföldön őriznek a vállalatok, közülük az öt legnagyobb a tartalékainak mindössze 12 százalékát őrzi odahaza. Amerikában a technológiai cégek vannak a legjobban eleresztve, az Apple, a Google, a Microsoft szerepelnek a legnagyobb készpénzállománnyal rendelkező vállalatok ötös toplistáján, a teljes ottani állomány a közel egyharmada az ő számláikon pihen.

Azaz dolgozik, hiszen a cégek döntően gyorsan mobilizálható eszközökbe fektetik átmenetileg fölösnek minősített pénzüket. Nem véletlen, hogy az Apple a kötvényvásárlásai révén az Egyesült Államok egyik legnagyobb hitelezőjének számít. Az pedig pikáns, hogy a külföldön szerzett bevételeit begyűjtő írországi leánya közvetítésével jelenik meg az amerikai piacon, és vásárol kötvényeket. A készpénzt viszont a ma még 35 százalékos, kiugróan magas amerikai társasági adókulcs miatt nem viszi haza. Donald Trump történelminek hirdetett adóreform-tervezetében 15 százalékra vinné le az adót, és akkor már megfontolás tárgyává tehetik az Apple-nél is, hogy hazavigyék a pénzt vagy annak egy részét. Ám az adócsomagnak egyelőre csupán a háromoldalas vázlatát ismertették, a terv részleteinek kibontása és a lobbiharcok lefolytatása őszre marad.

 

Moody's készpénzállomány technológiai cégek
Kapcsolódó cikkek