BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelország nagyon lökött az EU almatermelésén

Az utóbbi években 12,0 millió tonna körül alakult az Európai Unió almatermése, ami 1,5-2,0 millió tonnával több, mint a 2010. évet megelőző időszak termése.

Ez a növekedés döntően Lengyelország erőteljes fejlődésének tudható be, mely 4,0-4,5 millió tonnára növelte korábbi 2,0-2,5 millió tonnás termését, amivel mára piac- és ármeghatározóvá vált Európában. A FruitVeb azt közölte:

2017-ben 8-9 millió tonna közé várjuk az EU almatermését

A 25-30 százalékos kiesés egyértelműen a teljes Európát ért, nagy földrajzi kiterjedésű áprilisi fagykárokra vezethető vissza. Lengyelországban szűk 3,0 millió tonna almát várnak a 4,5 millió tonna helyett, nagyon jelentős a kiesés a Jonagold és Idared fajtáknál, amelyet nagy mennyiségben exportálnak hazánkba is. Jelentős (20-60 százalék) kiesés van a német, osztrák, belga, holland és olasz termésben is, és közel teljes a terméskiesés Szlovéniában.

Alma a kecskeméti piacon.
Forrás: MW

Magyarország almatermése egy átlagos évben 550-600 ezer tonna, de az elmúlt 10 évben a 300 és 950 ezer tonna között ingadozott. „A 2017. évben az átlaghoz közeli termést várunk, de hogy az átlag körül pontosan hol fog realizálódni a tényleges termés, az még erőteljesen a következő két hónap időjárásának is függvénye” – közölte a FruitVeb.

A magyar almatermesztés egyébként már mintegy 20 éve erőteljes lejtmenetben van: a termőterület két évtized alatt 41 ezer hektárról 26 ezer hektárra esett vissza. A termésmennyiség stagnál ugyan, de évente nagyon nagy kilengéseket mutat. Az Európától való jelentős elmaradásunk és a negatív tendenciák oka, hogy ültetvényeink mintegy fele korszerűtlen, amelyet alacsony technológiai és ráfordítási színvonal mellett művelnek, és mindössze kb. 5 ezer hektár az igazán versenyképes, „profi” ültetvény.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.