Cégvilág

Befékezett a kínai lakáspiac

Kínában lassult a lakásárak drágulásának üteme júliusban, részben a kormányzat hitelezést visszafogni kívánó intézkedéseinek köszönhetően. Az elmúlt években ugyanis olyan ütemben nőtt a hitelezés, ami már az ország pénzügyi stabilitását is veszélyeztetheti.

Kínában némileg lassult a lakóingatlanok drágulása júliusban éves és havi összevetésben is, az ingatlanszektor lehűtésére hozott kormányzati intézkedések hatására. A kínai statisztikai hivatal pénteken azt közölte, hogy az ország 70 nagyvárosában átlagosan 9,7 százalék volt az éves szintű drágulás, alacsonyabb a júniusban mért 10,2 százaléknál. A lakóingatlanok ára júliusban 0,4 százalékkal emelkedett júniussal összevetve, amikor nagyobb, 0,7 százalékos drágulást jegyeztek fel májushoz viszonyítva.

Éves szinten Pekingben a lakóingatlanok ára 0,1 százalékkal csökkent júliusban. Júniusban nagyobb mértékű, 0,4 százalékos volt a csökkenés, és ezzel először estek az árak 2015 februárja óta a kínai fővárosban. Sanghajban stagnáltak, Sencsenben pedig 0,2 százalékkal estek az árak júliusban.

Forrás: AFP PHOTO / Greg Baker

Kínában a bankok júliusban jóval kevesebb új hitelt helyeztek ki, mint júniusban. Ezt a szakértők részben azokkal az agresszív kormányzati intézkedésekre vezetik vissza, amelyek célja megfékezni az elmúlt években gyorsan bővülő hitelezést, ami már-már a kínai pénzügyi stabilitást veszélyezteti. A lakosságnak nyújtott, jórészt jelzáloghitelek összege júliusban 561,6 milliárd jüanra (1 jüan=38,74 forint) zsugorodott a júniusi 738,4 milliárd jüanról.

A múlt hónapban a lakossági hitelezés aránya a teljes banki hitelfolyósításon belül 68 százalékra emelkedett a júniusi 48 százalékról. A kínai vezetők azt ígérték, hogy megfékezik az eladósodottságból és az ingatlanárak túlzott emelkedéséből fakadó kockázatokat, miután évekig a hitelezés bővülése hajtotta a gazdaság növekedését, amely ütemének el kellett érnie a hivatalos célszámot.

Kínában az új lakások ára 12,4 százalékkal emelkedett tavaly, ami 2011 óta a leggyorsabb ütem. Az áremelkedés fékezésének céljából több mint húsz nagyvárosban már a múlt év végén megszigorították a lakásvásárlás feltételeit. A kínai bankok tavaly rekordértékű, 12,65 ezer milliárd jüan új hitelt nyújtottak. Ezen belül tavaly 4,8 ezer milliárd jüan értékben adtak ki új jelzáloghitelt magánszemélyeknek, ami éves szinten 35 százalékos növekedés.

lakáspiac ingatlanhitel Kína
Kapcsolódó cikkek