Cégvilág

A DJI-drónok offline üzem­módra váltanak

Új üzemmódot dolgozott ki drónjai számára a kínai DJI, a társaság a fejlesztéssel a biztonságot szeretné növelni, illetve nagyobb védelmet adna a felhasználók adatainak.

Új üzemmódot dolgozott ki drónjai számára a kínai DJI, a társaság a fejlesztéssel a biztonságot szeretné növelni, illetve nagyobb védelmet adna a felhasználók adatainak. A „local data mode”, vagyis lokális adatüzemmód nevű funkció lényege, hogy az eszközök úgy is irányíhatók a telefonon lévő alkalmazással, hogy a mobil közben nem rendelkezik internetkapcsolattal.

A világ legnagyobb dróngyártójának számító DJI azután jelentette be a fejlesztést, hogy az Egyesült Államok hadserege megtiltotta az állományába tartozók számára a cég robotrepülőinek használatát, az azokban rejlő kiberbiztonsági sérülékenységek miatt. Az eszközök ugyanis képesek repülési naplót, fényképeket, videókat menteni az erre a célra létrehozott mobilalkalmazásba, illetve ha a felhasználó ezt engedélyezi, elküldeni a DJI szervereire, ami az amerikai hadsereg illetékesei szerint túl nagy kockázatot jelent.

A DJI a felvetés kapcsán kijelentette, hogy nem gyűjt repülési adatokat, fotókat és videókat a felhasználóktól, csak ha engedélyezik ezt számára. Az új üzemmód bekapcsolásával azonban elkerülhető, hogy akár véletlenül is szinkronizáljanak a drónok az okostelefonokon keresztül a társaság szervereivel. Nem szabad ugyanakkor arról sem megfeledkezni, hogy offline üzemmódban a drónt irányító alkalmazás nem kapja meg a legfrissebb információkat arról, hogy hol van repülési korlátozás, vagyis ebből a szempontból nőhet a kockázat.

Bár a kínai társaság új fejlesztésének bejelentése igencsak egybeesik az amerikai hadsereg döntésével, a vállalat tagadta, hogy a kettőnek köze lenne egymáshoz. Az új, internetkapcsolat nélküli működési módhoz szükséges frissítés a tervek szerint szeptember végén érkezik majd a DJI-drónt használókhoz.

Drón adatvédelem DJI-drón
Kapcsolódó cikkek