Cégvilág

Kkv-knak is lehetőséget teremt az új irányelv

Az EU belső piaci pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelve nyomán létrejövő új üzleti környezet a hazai kkv-k számára is lehetőségeket teremt.

Ahogy egyre nagyobb teret hódít az elektronikus a hagyományos csatornákkal szemben, úgy nő az igény az piacán a biztonságos, hatékony, versenyképes és innovatív elektronikus pénzforgalmi szolgáltatások iránt. Az EU belső piaci pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelve nyomán létrejövő új üzleti környezet a hazai kkv-k számára is lehetőségeket teremt – írja a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Perisz­kóp című kiadványában. Az irányelv a magyar jogrendszerben 2018. január 13-án lép hatályba. A rendelkezés a számlavezető bankok és bankkártyatársaságok számára új előírásokat és szolgáltatástípusokat hoz, valamint új nem banki szereplők belépését vonja magával az online fizetési szolgáltatók piacára.

Az újonnan megjelenő szolgáltatások és a csökkenő tranzakciós költségek kedvezőbb működési környezetet teremtenek a meglévő vállalatoknak, és serkentik új hazai vállalkozások létrejöttét. A banki adatokhoz való szélesebb körű hozzáférés elmélyítésével a finanszírozók valós idejű információhoz juthatnak a sikertelen kkv-hitelkérelmekről, valamint az elutasítás okáról.

A tavaly őszi reprezentatív MFB-Indikátor felmérés szerint a legjellemzőbb elutasítási indokok hiteligénylés során az elégtelen biztosíték, a hiteltermék feltételeinek nem megfelelő hitelcél, illetve a hiteltörténet hiánya. Az azonosított betöltetlen finanszírozási rés 892,9 milliárd forint az életképesnek tekinthető cégek körében.

uniós szabályozás irányelv kkv
Kapcsolódó cikkek