Cégvilág

Nagy fordulat közeleg a hajógyártásban

A hajózási megrendelések már elérték mélypontjukat, 2017 első és második negyedévében is folyamatos növekedést tapasztalható – nyilatkozta a Bloombergnek Mika Vehvilainen, a Cargotec vezetője.

Fordulat látszik a hajóépítési iparágban – nyilatkozta a Bloombergnek Mika Vehvilainen, a Cargotec vezetője. A hajózási megrendelések elérték mélypontjukat, 2017 első és második negyedévében is folyamatos növekedést tapasztaltak, amelyre 2014 óta nem volt példa. „Elértük a mélypontot, vannak gyengébb jelek, amelyek a piac javulására utalnak” – mondta.

A hajógyárak termelése 2010-ben tetőzött, amikor az új hajók megrendelései a globális pénzügyi válság következtében lecsengtek.

A Cargotec MacGregor megrendelései a 2008-as 3,5 milliárd euróról 2010 június végére 50 százalékkal, 1,72 milliárd euróra estek. Az idén azonban ismét több típusra vonatkozóan növekvő érdeklődést tapasztalnak, bár 2018-ig még meglehetősen lassú javulásra számítanak.

Hasonlóan kedvező jelek tapasztalhatók a helsinki központú cégcsoport más egységeinél. A közúti teherkezelési eszközöket gyártó

Hiab vezérigazgatója a hírügynökségnek elmondta, hogy a piaci kilátások jók. A Kalmar rakománykezelési szolgáltatásokat nyújtó egységnél hozzátették, hogy a visszaállni látszik a válság előtti tempóra. (A cég minden negyedik konténer célba érésénél közreműködik a világban.)

A Cargotec az elmúlt években a piaci visszaesés ellenére javította jövedelmezőségét, aminek köszönhetően részvényeinek ára az idén 18 százalékkal emelkedett, miközben a STOXX 600 ipari index 7,6 százalékkal nőtt. Ebből 7,2 százalékot a második negyedév hozott, hat éve ez a legjobb teljesítmény. Vehvilainen meggyőződése, hogy a jövedelmezőség tovább javítható.

cargotec hajógyár
Kapcsolódó cikkek