Cégvilág

Tartja magát Csepel és az agglomeráció ingatlanpiaca

A kereslet egyre csak növekszik, az árak viszont stagnálnak a XXI. kerületben és agglomerációjában található Szigetszentmiklóson – írja közleményében a Balla Ingatlaniroda.

Miközben masszív a kereslet, az árak már inkább csak stagnálnak Pest déli részén lévő XXI. kerületben és agglomerációjában található Szigetszentmiklóson – írja közleményében a Balla Ingatlaniroda. Eszerint panellakáshoz a város ezen részein 13-14 millió forintért már hozzá lehet jutni, míg a családi házakért 15 millió forintot kell fizetni, Igaz, utóbbiak azért jelentős felújításra szorulnak.

Forrás: AFP

Még mindig keresleti a piac

Csepelen valamelyest csökkent a kereslet a panellakások, illetve téglalakások iránt a tavalyi évhez képest, de tavaszhoz viszonyítva hasonló az érdeklődők száma

- jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője. Ráadásul – mint azt a szakember elmondta -, bár Csepel peremkerület, a vidéki egyetemisták érkezése erre a kerületre is hatással van, így ilyenkor tovább emelkedik az érdeklődők számra.

Még mindig több tehát a lakást kereső, mint az eladó, azonban az eladási árak egy ideje már nem mozdulnak feljebb. Ez azt jelenti, hogy most az átlagos, 50-55 négyzetméteres panellakások ára a XXI. kerületben 13-14 millió forintról indul, de a lakás állapotától függően gyakran előfordulnak magasabb árak is. Egy nagyobb, 67 négyzetméteres csepeli panellakásra pedig 17 millió forintért is akad vevő – említett egy példát az ingatlanközvetítő.

A 15-20 milliós házakra van igény

Szigetszentmiklóson is található ugyan néhány panellakás – az ingatlanközvetítő szerint gyakran jelentősen túlárazva -, de összességében inkább a házak, családi, iker- és sorházak kínálata a meghatározó. Az érdeklődők legnagyobb része 15-20 millió forintos, minimum háromszobás házakat keres. Habár az is igaz, hogy akadnak, akik 10-12 millióért szeretnének ingatlanhoz jutni, ilyen árakon azonban nem fognak találni Szigetszentmiklóson – jegyezte meg Marosvölgyi Gabi.

Az értékesítési árak ugyanis 15 millió forintnál indulnak, és a ház méretén és állapotán kívül meghatározza értéküket az elhelyezkedésük is. Az óvárosi részen némileg magasabb árakkal szembesülhetnek az érdeklődők: 16-17 millió forintért kicsi, és erősen felújításra szoruló ingatlanhoz lehet csak hozzájutni, amire még sok milliót rá kell költeni új tulajdonosának ahhoz, hogy lakhatóvá tegye – áll a közleményben.

Ha viszont költözhető, jobb állapotú családi házakat keres valaki, akkor a település központi részén 30-35 millió forintért már hozzá juthat egy ilyen ingatlanhoz, míg a kevésbé felkapott területeken ugyanez 20-24 millió forintba kerül. Ez igencsak kedvező ár, mivel Csepelen, a népszerű királyerdei részen 20-22 millió forintért legfeljebb csak egy telket vásárolhatunk – jegyezte meg Marosvölgyi.

Újépítésűek, és bérlakások

A lakásépítések is inkább Szigetszenmiklósra jellemzőek, Csepelen nem nagyon találkozni beruházásokkal. Az ingatlanközvetítő szerint az árak néhány esetben már túl magasra kúsztak a vásárlói pénztárcákhoz viszonyítva. A megfizethető újépítésű lakások négyzetméterára 340 ezer forintnál indul, ennél csak drágábbat találnak az érdeklődők.

Belőlük nincs is túl sok, legalábbis tavaly még sokkal nagyobb rohamra számítottak az új CSOK indulásakor – jegyezte meg a szakértő. Most már inkább az látszik, hogy az emberek elég megfontoltan vágnak bele CSOK-kal is a vásárlásba, a 10+10 milliós támogatást is inkább csak akkor igénylik, ha megvan a három gyerek. A hitelfelvétel viszont népszerű – az ingatlanok nagyobb részét banki kölcsön segítségével vásárolják -, bár nem mindenki kap, aki szeretne.

Szigetszentmiklós családi ház panel ingatlan Csepel
Kapcsolódó cikkek