BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állandó Capa-kiállítás nyílik Budapesten, a Tivoli moziban

A világban három helyen, New Yorkban, Tokióban és Budapesten működik Capa hagyatékát gondozó intézmény, de a munkáiból állandó tárlat egyelőre sehol máshol nem látható, a budapesti lesz az első.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 490,6 millió forint állami támogatást kap az egykori Tivoli mozi felújítására, ahol várhatóan Capa születésnapján, 2018. október 22-én megnyílik a világ eddigi egyetlen állandó Capa-kiállítása.

A majdnem félmilliárd forintos támogatást Hoppál Péter (képünkön), az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Kőrösi Orsolya, a Capa-központ ügyvezető igazgatója – akinek kinevezését újabb négy évre meghosszabbították – jelentette be a magyar fotográfia napján.

A világban három helyen, New Yorkban, Tokióban és Budapesten működik Capa hagyatékát gondozó intézmény, de a munkáiból állandó tárlat egyelőre sehol máshol nem látható, a budapesti lesz az első
Forrás: MW

A történet 2008-ban kezdődött, amikor a magyar állam közel 300 millió forintért megvásárolta a Capa hagyatékát gondozó New York-i International Center of Photographytól azt a 937 mesterkópiának nevezett fotográfiát, amelyek eredetileg a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárába kerültek. Ezek a képek most vagyonhasznosítási szerződésekkel átkerülnek a Capa-központ felügyelete alá, később pedig fő gerincét képezik az állandó tárlatnak.

A közel ezer darab mesterkópiát Robert Capa öccse, Cornell Capa válogatta a fotográfus 70 ezer negatívot tartalmazó hagyatékából. Az akvizíció feltétele volt, hogy ne raktárba kerüljenek, hanem kiállítótérben állítsák ki és tegyék kutathatóvá őket. Így a most megvalósuló fejlesztés egyben a tíz évvel ezelőtti szerződés kötelezettségvállalásának teljesítése is. A világban három helyen, New Yorkban, Tokióban és Budapesten működik Capa hagyatékát gondozó intézmény, de a munkáiból állandó tárlat egyelőre sehol nem látható, a budapesti lesz az első.

A Tivoli felújítására most tizennégy hónap és közel félmilliárd forint áll rendelkezésre. Szécsi Zsolt építész tervei szerint a védelem alatt álló előcsarnok műemléki terét rekonstruálják, és múzeumi shop mellett kávézó is kerül bele. Az egykori színházteremben rendezvényekre alkalmas helyiséget alakítanak ki, a korszerű technikával felszerelt terem konferenciák, de akár színházi események, előadások befogadására is alkalmas lesz.

A 200-300 négyzetméteres múzeumi szabványok szerint klimatizált kiállítóteret a felújítást is felügyelő építész az egykori technikai helyiségekbe tervezte, a lépcsőt pedig úgy alakítják át, hogy nagyobb transzparencia alakuljon ki a lenti szinttel. A mestergyűjteményből műtárgyvédelmi okokból (a fotókat bizonyos idő alatt csak meghatározott mennyiségű fény érheti, hogy ne romoljon az állaguk) egyszerre 150-200 képet tudnak kitenni a falra. Csizek Gabriella kurátor párhuzamosan két egyenrangú kiállítási anyagot állít össze, hogy a fényképeket kímélendő félévente cserélhessék őket, s hogy megfeleljenek a múzeum kettős – megóvni és bemutatni – feladatkörének. A tárlat kurátorának legfőbb feladata bemutatni Capa életművét egyediségében és nagyságában, emellett hangsúlyozni szeretné az anyag magyar vonatkozásait, kutathatóvá tenni a fotós magyar származású emigráns baráti körét, személyiségét, magánéletének alakulását is.

Capa sem volt szerény, mi magyarok is büszkék lehetünk fotográfiai kulturális örökségünkre, ne feledjük, a 20. század nemzetközi fotográfiai kánonját magyarok alakították

– emelte ki Kőrösi Orsolya.

A 2013-ban nyílt Nagymező utcai intézmény feladata a Capa-hagyaték kezelésén túl a magyar és nemzetközi művészfotósok és fényképművészeti műhelyek bemutatása, szakmai események, képzések szervezése, és alapítottak egy fotográfiai díjat is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.