Cégvilág

Lakásvétel és kiadás: egy működő képlet

A panellakások kifizethető, egyben ideális befektetési célpontot jelentenek azok számára, akik kiadási céllal szeretnének ingatlant vásárolni. Budapest ugyan már drágának számít, de néhány nagyvárosban még érdemes beszállni ebbe a befektetési formába. Kevesen ismerik, de létezik mesterképlet is, ami alapján könnyen tervezhető a megtérülés – állítja az OTP Ingatlanpont friss elemzése.

Mindenki szeretne kiegészítő jövedelemre szert tenni, ami némileg függetlenebbé teszi. Egy közelmúltbeli felmérés adatai szerint minden harmadik megkérdezett tervezi, hogy belekezd valamilyen passzív jövedelemszerző tevékenységbe: a legtöbben közülük ingatlan vásárlását és bérbeadását fontolgatják. Az átlagosnál nagyobb hozam érhető el egy ilyen befektetéssel, mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A jelenlegi olcsó kamatszínvonal és a bővülő hitelkínálat lehetővé teszi, hogy a vállalkozó szellemű viszonylag kis indulótőkével is nekivágjon.

Különösen izgalmas terep a nagyvárosi panellakások világa. Főleg a szigetelt, felújított, egyedi mérőórával és új fűtőtestekkel ellátott lakások kapósak, amelyek remekül kiadhatók. Egy vidéki nagyvárosban az elhelyezkedés, a távolság sem annyira perdöntő szempont, mint például a fővárosban. Az ország nyugati részében – ahová jellemzően munkavállalás céljából érkeznek az emberek –, a panelek ára viszonylag magas. Az idén Győrben 243 000.-, Sopronban 260 000.- forintos négyzetméterárakat regisztráltak, vagyis egy átlagos, 52 m2-es panellakás 12,6-13,5 millió forintba kerül. A két forró pontnak számító iparvárosban szintén keresettek ezek a lakások: Székesfehérvárott hajszálpontosan annyiba kerül egy ilyen panel, mint Győrött, míg Kecskeméten nagyjából 1 millió forinttal olcsóbb.

Forrás: MW

Kimagasló a kereslet a kis lakások iránt Debrecenben, amely egyetemi város, és fejlődő ipara is sok munkavállalót vonz a régióból. Így egy panellakás négyzetméterára eléri a 236 000.- forintot, azaz 12,3 millióért vehető meg az átlagos, 52 m2-es lakás. Ugyanez Pécsett számottevően, 2,5 millió forinttal is olcsóbb lehet. Mindkét megyeszékhelyen belátható időn belül jelentős mennyiségű újépítésű lakás kerül piacra, amely befolyásolhatja a kereslet-kínálati viszonyokat. Ezért érdemes minél előbb lépni.

Mesterképlet a megtérüléshez

A döntést a lakás vételárán kívül nyilván befolyásolja, hogy mekkora bérleti díjbevételt lehet elérni. Ebből a szempontból Győr, Sopron, Székesfehérvár és Debrecen vezeti a sort. Az OTP Ingatlanpont helyi irodáinak információi szerint – várostól és lokációtól függően – 75 és 150 ezer forint között mozog egy átlagos panellakás bérleti díja.

A megtérülés kiszámítása nem igényel magasabb matematikai hozzáértést, viszont a tisztánlátás érdekében megkerülhetetlen az előzetes kalkuláció

– mondja Valkó Dávid, aki a képletet is elmondja:

A várható éves bevételt, tehát gyakorlatilag a lakáskiadásból származó összeget el kell osztani a lakásvásárlás és -fenntartás során felmerült költségekkel. Fontos, hogy nem csak a vételárat, de az illetéket, az ügyvéd díját, az adót, sőt ökölszabályként éves 1 százalékos amortizációt is ide kell számítani. Sőt, ha kiadás előtt felújítjuk a lakást, annak egyszeri költségét is. Ennek az osztásnak a hányadosa adja meg a hozamot.

Ha például egy 12,3 millió forintért vásárolt lakást egész évben ki tudunk adni havonta 100 ezer forintért, akkor annak hozama – a közös költséget a bérlőre hárítva – mindent egybevéve 7,07 százalék lesz. Életszerű azonban azzal számolni, hogy a lakást átlagosan csak 10 hónapra lehet kiadni – ez esetben a hozam 5,89 százalék. Amennyiben a lakásvásárláshoz hitelt is igénybe veszünk, akkor annak költségei értelemszerűen csökkentik a megtérülési mutatót. Amíg azonban a kamatszint ilyen alacsony, a bérleti díj bőven kitermeli a törlesztő részleteket.

Panellakások bérleti díja néhány nagyvárosban

 

Pécsen az egyetemvárosban egy 52m2-es panellakás 120 ezer Ft/hó díjért bérelhető, de a kertvárosban 60 ezer forintos áron is lehet már találni hasonló méretűt. A belvárosban 100 ezer forintért bérelhetőek. Debrecenben mérettől és állapottól függően 70 és 100 ezer forint közötti havi áron lehet kiadni egy panellakást. Az egyetem környékén akár 150 ezer forintig is mehet egy másfél szobás havidíja. Győrben 70 ezer forinttól indul egy másfél szobás panel bérleti díja, a legmagasabb ár egy jó állapotú 70m2-es panel esetében mintegy 120 ezer forint. Kecskemét jellemzően olcsóbb, a belvárosban egy kétszobás panellakás bérleti díja havi 80-90 ezer forint körül mozog, míg egy hasonló lakás a város külső részein csak 70-75 ezer forintba kerül havonta.

 

lakásvétel panel lakás kiadás
Kapcsolódó cikkek