Cégvilág

Egyről három évre emelkedhet az illetékkedvezmény tartama

A változtatás az új és a használt lakást vásárlók akár 20-30 százalékát érintheti kedvezően – mondta a Világgazdaságnak Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák ügyvezetője.

Megváltoztatná a magánszemélyek lakásvásárlásakor érvényesíthető illetékalap-kedvezmény, illetve illetékmentesség szabályozását a Balla György és Kucsák László fideszes képviselők által a héten benyújtott törvényjavaslat. Mint arról a távirati iroda is beszámolt, a javaslat a kormány céljával összhangban módosítaná az úgynevezett cserét pótló vétel illetékkedvezményét. Jelenleg a magánszemély vevő csökkentheti a lakásvásárlással keletkező illetékalapját a vásárlást megelőző vagy követő egy éven belül értékesített lakás forgalmi értékével, így végső soron csak az eladott és a megvásárolt lakások forgalmi értékének különbözete után kell illetéket fizetnie. Illetve illetékmentessé válik azok ügylete, akik a megvásárolt lakás forgalmi értékénél nagyobb forgalmi értékű lakást adtak el.

Forrás: AFP

A módosítás révén a lakásvásárlást megelőző három, illetve a lakásvásárlást követő egy éven belül értékesített másik lakás eladását lehet figyelembe venni. Így azok is jogosultak lesznek az illetékkedvezményre, akik a lakásuk eladása után nem tudják egy éven belül új, illetve másik lakásukat tulajdonba venni.

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta, a változtatás az új és a használt lakást vásárlók akár 20-30 százalékát érintheti kedvezően, azokat, akiknek most a lakásuk eladása után legfeljebb egy évük van másikat venni, hogy ne csússzanak ki a kedvezményes időszakból. A sürgető helyzet miatt ők elhamarkodott döntésre vagy annak híján 600-800 ezer forintos illeték megfizetésére kényszerülhetnek. Az új lakások piacán is előfordul, hogy a szerkezetkész állapot elérésekor már a vételár 60 százalékát be kell fizetniük a vevőknek, de csak hónapok múlva tudják birtokba venni a lakást. Ekkorra az önerejük nagyobb hányadát képező ingatlanjuktól már meg kellett válniuk.

A módosító javaslat a válás miatt lakásuk eladására kényszerülők és a nagyobb lakásba költözni készülő, most drága átmeneti lakhatási megoldásokat fontolgatók számára is megkönnyebbülést és értékes haladékot hozhat – értékelte az ingatlanpiaci szakember. Hozzátette: az időbeli haladékhoz jutók jobb áron tudják értékesíteni lakásukat, amit saját hosszú távú bérleti szándékukkal együtt kínálhatnak fel a befektetési céllal érkező vevőnek, miközben akár 1-2 négyzetméterrel nagyobb lakást vehetnek a megspórolt illetéken.

lakáspiac törvényhozás
Kapcsolódó cikkek