Cégvilág

Elkészült a MAVIR legújabb alállomása

Átadta új, 400/132 kV-os alállomását a MAVIR ZRt. Szigetcsépen december 1-jén. A beruházás elsődleges célja a Budapest környéki agglomeráció, valamint Százhalombatta és Ócsa térségének villamos energia ellátásbiztonságának alátámasztása.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 33. alállomásának kivitelezési munkái 2016 szeptemberében kezdődtek. A megvalósítás az előzetes ütemezésnek megfelelően zajlott. Az alállomás a legmodernebb készülékek, berendezések felhasználásával, a legkorszerűbb építési technológiák alkalmazásával, a legkisebb költség elvének figyelembevételével, valamint a környezetvédelmi szempontok maximális érvényesítésével létesült.

Forrás: MAVIR Zrt.

„A most elkészült alállomás nemcsak a térség, hanem az egész ország villamosenergia ellátása szempontjából is fontos” – mondta el Csomai Kamilla, a MAVIR Zrt. vezérigazgatója a pénteki ünnepélyes átadón. A nagyfeszültségű átviteli hálózat folyamatos fejlesztésével vagyunk képesek biztosítani, hogy akár a növekvő villamosenergia- igényt, akár a szélsőséges időjárás okozta kihívásokat kiállja a hazai rendszer. Ezáltal tudjuk megőrizni a szerepünket az európai villamosenergia-ellátásban, így stabil tagjai tudunk maradni az egyre jobban integrálódó nemzetközi villamosenergia-hálózatnak.”

A létesítmény helyszínén a tereprendezés során 30 000 köbméter földet kellett megmozgatni. További kihívást jelentett a kivitelezés során, hogy az alállomás területe a Tököl-Halásztelki vízbázis védőterületébe esik. Emiatt a kivitelezés során kiemelt figyelmet kellett fordítani a vízbázis területének érintetlenül hagyására.

A szigetcsépi alállomás a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által elfogadott Hálózatfejlesztési Terv alapján valósult meg közcélú beruházásként.

Mavir alállomás villamosenergia-ellátás
Kapcsolódó cikkek