Cégvilág

Drágulnak az acélipari termékek Európában

Alig fél év alatt 15-20 százalékkal emelkedtek egyes acélipari termékek árai az Európában szárnyaló építőiparnak és az Európai Unió által kivetett drasztikus mértékű antidömpingvámoknak köszönhetően, amelyből leginkább az európai gyártók és kereskedők profitálnak. Az acél-alapanyagok előállításában és a kereskedelemben érdekelt európai szereplők stabil növekedésre számítanak idén is, mutat rá acél- és műanyagipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr Zrt.

A drasztikus mértékű antidömpingvámok és a megnőtt építőipari kereslet együttes hatásának köszönhetően megemelkedtek az egyes acélipari termékek árai, így az európai hengerművek gyártói kapacitásai jelenleg szinte teljes kihasználtság mellett működnek – mutat rá Fazekas Roland, acél- és műanyagipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Carboferr Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a magyar acélipari kereskedők ugyancsak derűlátóak lehetnek idén, mivel az emelkedő árak magasabb árréseket eredményeznek.

A magas antidömpingvámok megtették hatásukat, a 2016. novemberi 834 ezerről egy év alatt 377 ezer tonnára esett az Unióba behozott rendkívül olcsó melegen hengerelt tekercsek mennyisége és ez kedvezően befolyásolta az európai acélipar helyzetét.

Forrás: AFP/Boris HORVAT

Mivel a vámok alá eső országok (Oroszország, Ukrajna, Brazília, Irán, Kína) által szállított csökkenő mennyiséget nem váltotta ki egyéb az említett acéltípus tonnánkénti ára 2017 júliusa óta átlagosan 15 százalékkal emelkedett, jelenleg tonnánként átlagosan 555 euró körül mozognak az Unión belül gyártott, illetve a nyugat-európai kikötőkbe importált melegen hengerelt tekercsek.

A magas betonacél árak egyébként arra kezdték el ösztönözni a beszerzőket, hogy új, egyelőre antidömpingvám alá még nem eső forrásokat keressenek. A drágulás eredményeként jelentősen megnőtt az olcsóbb orosz betonacél-import iránti igény, ezért Törökország után Oroszország vált az második legnagyobb beszállítójává.

https://www.vg.hu/penzugy/edzesben-maradt-osszel-az-arcelormittal-2-677221/

 

antidömpingvám európai acélipar építőipar Carboferr Zrt. betonacél
Kapcsolódó cikkek