Cégvilág

Digitális jövőkép a szektorban

Okos otthon, okostelefon, intelligens lift – egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon a különböző okos innovációk, és máris itt egy újabb kifejezés, a proptech, amely az ingatlanpiac digitalizációs robbanásának hívószava.

Milliárdos megtakarítási lehetőséget várnak az ingatlanfejlesztők az okosotthon-megoldásokat tartalommal megtöltő proptech megoldások térnyerésétől. Ami a pénzügyi szektorban a fintech megjelenése volt, az az ingatlanszektorban a proptech – e gondolatmenettel futott végig a médián az Ingatlan.com összeállítása. A proptech először a kereskedelmi és ipari ingatlanok építésében és üzemeltetésében hozhat áttörést. Az ottani sikeres megoldásokat könnyen át lehet ültetni a lakóingatlanokra is – mondja Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az ingatlanhirdetési portál mellesleg az egyik első hazai példaként jegyzi magát, miután húsz éve biztosít online felületet évente immár 90 ezer magánszemély és ingatlanosok számára.

Az ingatlanszektor digitális transzformációjában már vannak olyan pilot projektek, amelyekben az állam is aktív szerepet vállal. Ilyen a Lechner Tudásközpont is, ahol épp folyamatban van az ingatlanokkal kapcsolatos állami adatok digitalizációja. Nyílt adatkapukon már most hozzáférhetők olyan adatok, mint például az energiatanúsítványokéi, de a terv az, hogy a közeljövőben a közművi vagy a földhivatali nyilvántartások, illetve valamennyi állami adat is online úton hozzáférhető legyen.

Európa első okoshotele a bulinegyedben magyar fejlesztésű szoftverekkel üzemel
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az ingatlanpiacon még nincs olyan átfogó európai szabályozás, mint pénzügyi téren a PSD2 (amely a teljes pénzügyi szektort előrelendítette és lendíti a digitalizáció felé). Ám az már most is megfogalmazott bizonyos irányelveket, például az épületinformációs modellek (BIM) kapcsán. A döntéshozók szerint a proptech forradalomban jelentős szerepet játszik a big data felhasználása és az IoT is. A KPMG egyik tavalyi tanulmányában megjegyzi, hogy az ingatlanpiaci vezetők 29 százaléka a proptech megoldásoktól az építkezések költségeinek csökkenését is várja.

Az okos megoldások által lehetővé vált okosépület-üzemeltetés a fenntartási költségek mérséklésében már kimutatható előnyökkel jár. A minap Budapesten megnyílt Európa első intelligens szállodája, ahol már nincs szükség több nyelven beszélő recepciósokra, illetve a távfelügyelet révén egy-egy csapat több hotelt is ki tud szolgálni, s olcsóbb (mert hatékonyabb) a kiszolgáló személyzet foglalkoztatása is.

Egy ígéretes hazai startup, a Parkl is Budapesten található, ez a belvárosi parkolóházak kihasználatlan parkolóhely-kapacitását mobilalkalmazáson keresztül értékesíti az autósok számára. Így a parkolóházak kihasználtsága javul, az autósoknak pedig nem kell órákig keresgélniük a parkolóhelyeket. Ez is egyfajta proptech megoldás – említi a példát a gazdasági szakértő –, aki megjegyzi, hogy a várakozások szerint az digitalizációját valószínűleg nem a szabályozások, hanem a fogyasztói igények fogják kikényszeríteni.

proptech ingatlan
Kapcsolódó cikkek