Cégvilág

Gázfeldolgozót adott át a Mol Pakisztánban

A Mol csoport kedden gázfeldolgozó üzemet adott át a pakisztáni Tolanjban. Ezt a társaság pakisztáni leányvállalata 15 millió dolláros, azaz mintegy 3,8 milliárd forintnyi beruházással valósította meg.

Az új létesítmény Pakisztán északi részének ellátásához járul hozzá a helyben kitermelt gáz feldolgozásával. A Tal-blokkban operátor a térségben 1999 óta jelen lévő Mol, amely 8,42 százalékkal részesedik a blokk termeléséből. Tavaly 85 ezer hordó kőolaj-egyenértékű szénhidrogént termeltek itt ki.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

„A Mol teljes kitermelésének 7-8 százaléka származik Pakisztánból, ennek nagy részét a gáztermelés teszi ki, de kőolajat és kondenzátumot is termelnek az ázsiai országban. Utóbbinak az a jellemzője, hogy nyomás alatt cseppfolyós, de normál esetben gáznemű. A Mol csoportra jutó teljes pakisztáni kitermelés tavaly a negyedik negyedévben 8500 hordó kőolaj-egyenértékű volt – mondta Pletser Tamás, az Erste olajipari elemzője. – A pakisztáni Tal-blokkban korábban magasabb részesedése volt a Molnak, de ezt a cég a 2000-es évek elején eladta, hogy finanszírozni tudja a gázüzletág okozta akkori veszteségeit. A Tal-blokk volt az egyik legsikeresebb beruházása a Mol csoportnak a kutatás-termelés területén.”

Három tanácsadó közül választanak a horvátok

A JP Morgan, a Morgan Stanley és a Lazard tanácsadók közül választja ki heteken belül Zágráb azt a ta­nácsadó céget, amely a Mol tulajdonában lévő INA-rész­vénycso­mag visszavásárlási tranzakciójának részleteit dolgozhat­ja majd ki – áll horvát sajtóértesülésekben. A Morgan Stanley megkeresésünkre annyit válaszolt, hogy nem kommentálják a horvát lapok információit. A tenderen győztes feladata a tranzakció értékének és a visszavásár­lás módjának a meghatározása lesz. Az irányítói pozíció­ban lévő, és a részvények 49 százalékával rendelkező Mol mellett a horvát állam 44,85 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik az INA-ban. A Mol 2003-ban vásárolt 25, majd 2008-ban újabb 22,5 százalékot az INA-ban, ezek mellett kisebb mennyiségekhez is hozzájutott a tőzsdén. | S. V.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja.

kőolaj Pakisztán Mol pletser
Kapcsolódó cikkek