Cégvilág

Kiugró profit a szlovén Krkánál

A szlovén Krka gyógyszergyár rekorderedményét főként exportpiacainak köszönheti, melyek közül kiemelkedik Oroszország és Lengyelország.

A közép-európai gyógyszeriparban szokatlanul magas, éves szinten 41 százalékos nyereségnövekedésről számolt be tegnap a szlovén Krka. Tavalyi adózott profitja ezzel 152 millió euróra nőtt, forgalma 8 százalékkal 1,26 milliárd euróra bővült. A csoport 306 millió eurós EBITDA-eredménye 34 százalékkal múlta felül az előző évit. Összehasonlításul: a Krka 2017-es forgalma 10, nyeresége pedig csupán 8 százalékkal maradt el magyar szektortársáétól, a Richterétől.

A legnagyobb szlovén gyógyszergyártó termékeinek 93 százalékát exportálja
Forrás: Krka

A vállalat bevételeinek 93 százaléka külföldről származik. Fő piaca továbbra is Kelet-Európa, a forgalom harmada, 388 millió euró érkezik onnan. A szlovén gyógyszergyártónak ez a régió 17 százalékkal több bevételt hozott, mint 2016-ban. Továbbra is meghatározó maradt a térségben az orosz piac, ahol tavaly 271 millió euró értékben értékesítettek gyógyszereket, a növekedés 20 százalékos volt.

A közép-európai térségben 303 millió euróért forgalmazott a Krka, ennek majdnem fele a lengyelországi értékesítésből származik. Odahaza 88 millió eurós forgalmat értek el gyógyszereladásokból és egészségügyi-turisztikai szolgáltatásokból. Ez a volumen 9 százalékos részesedésre és a piacvezető pozícióra volt elég.

A szlovén társaság közzétette idei előrejelzését, amelyben 1,3 milliárd eurós árbevétel mellett 153 millió eurós nettó profitot jelölt meg. A Reuters összesítésében 60,3 eurós elemzői átlagár szerepel, ami nem sokkal magasabb a jelentés közzétételekor 57 és 58 euró között mozgó árfolyamnál.

Krka gyógyszergyártó
Kapcsolódó cikkek