Cégvilág

A szaúdiakat aggasztja a kőolaj jövője

A szaúdi tisztviselők optimista kijelentéseik dacára komolyan tartanak a kőolajból származó bevételeik csökkenésétől – írja az amerikai Time.

A szaúdi kormányzati tisztviselők szeretnek a médiának az olajhelyzetről nyilatkozni. Ilyenkor csakúgy sugározzák az optimizmust. Magabiztosan állítják, hogy az OPEC-megállapodás eléri a célját, azaz a globális túlkínálat csökkentését. Ugyanilyen biztosak abban is, hogy a gyorsan növekvő amerikai palaolaj-kitermelés nem fogja komolyan leapasztani az olajbevételeiket.

Az üzenet nem más, mint hogy minden problémát kezelni tudnak. A színfalak mögött azonban a dolgok másképp néznek ki – írja a Time, korábbi és jelenlegi amerikai kormányzati tisztviselőket idézve.

Mohammed bin Szalman, Szaúd-Arábia koronahercege
Forrás: Mohammed Elshamy / Anadolu Agency/AFP

Az amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy Szaúd-Arábia továbbra is túlzottan függ a nyersolajtól, és ezért egy, a terméket sújtó áresés lángra lobbanthatja a köze-keleti régiót. Ráadásul, Szaúd-Arábia még a jelenlegi magasabb olajárak mellett is képtelen a kiegyensúlyozott gazdálkodásra.

Ha az árak esni fognak, és a hiány tovább nő, az olajmonarchia kénytelen lesz a jelenlegi – a támogatások osztogatására épülő – gazdasági modelljét sürgősen megváltoztatni. Még a gazdaság összeomlásának a réme is fenyegetne egy ilyen helyzetben, ha pedig ez bekövetkezne, annak kaotikus következményei lennének.

Lehetséges, hogy a szaúdi tisztviselők lebecsülik a valós veszélyeket a Mohammed bin Szalman koronaherceg által kezdeményezett ambiciózus gazdasági reformtervek hatására.

Nehéz azonban felmérni a helyzet komolyságát, amikor a szaúdi források gyakran merőben ellentétes kijelentéseket tesznek. Az amerikaiak szerint ugyanis egyesek azt hangoztatják, hogy a reformok zökkenőmentesen zajlanak, mások viszont azt állítják, hogy olyan illúziókat kergetnek az országban, amelyek hamarosan semmivé foszlanak.

Mindenesetre érezhető az aggodalom Szaúd-Arábiában. Amy Jaffe az amerikai Külkapcsolatok Tanácsának (Council on Foreign Relations) energiabiztonsági és klímaváltozási programigazgatója ezt röviden így foglalta össze:

Ha beszélnek róla, az azt jelenti, hogy aggódnak

- nyilatkozta a Time-nak.

A bahreini hatóságok szerint az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a Perzsa(Arab)-öbölben fekvő kis szigetország nyugati partvidékéről jelentett lelet a legjelentősebb 1932 óta.

 

olajár kőolaj Szaúd-Arábia Mohammed bin Szalman
Kapcsolódó cikkek