Cégvilág

Több lesz az üvegházi zöldség az idén

Az idén kisebb termőterületről a tavalyinál várhatóan több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint.

Az idén az üvegházakban, fóliákban hajtatott zöldségtermesztés a legtöbb ilyen fajtánál végzett technológiai korszerűsítésnek köszönhetően 450-460 ezer tonnára emelkedhet, ha nem lesz szélsőséges az időjárás – közölte Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. A múlt évben a termelők 440 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be.

A hajtatott zöldségek termőterülete a becslések szerint idén 3600 hektárra csökkenhet a tavalyi 3700-3800 hektárhoz képest.

Ledó Ferenc kifejtette, hogy az üvegházas és fóliás, melegigényes kultúrákból – paprikafélék, paradicsom, uborka – decembertől március végéig a magyar termelés a fogyasztás 20-25 százalékát fedezi, áprilisban és májusban pedig növényfajtól függően 40-70 százalékát.

Forrás: MW

A termelők május közepétől november végéig teljesen ellátják a belföldi piacot magyar termékekkel, az aránya ebben az időszakban 3-6 százalék, amely főleg a választék bővítésére szolgál.

A szakember azt is elmondta, hogy a hidegfóliában termesztett hidegtűrő növényekkel – salátafélék, retek, zöldhagyma, káposztafélék, kínai kel – a téli hónapok kivételével a termelők egész évben biztosítják a magyar piac ellátását, ugyanakkor néhány zöldségfajta – karfiol, retek – esetében magasabb az import aránya, mivel azokat a déli országok olcsóbban állítják elő.

Az elnök szerint a magyar primőráru több szempontból jobb az importnál,

a frissesség mellett a belföldön termelt fajták döntő többsége megfelel a magyar fogyasztói elvárásoknak és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízhatóbbak, habár az elmúlt években sokat javult az importtermékek megbízhatósága is.

A magyar vásárlók december és március között 10-15 százalékkal is hajlandók többet fizetni a magyar termékekért – tette hozzá.

A terméktanács elnöke végül kitért arra is, hogy a zöldségtermesztés kibocsátása, a burgonyát leszámítva, a 10-12 milliárd forintos gombatermesztéssel együtt, évente 190-195 milliárd forint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén februárban a mezőgazdasági termelői árak 4,9 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 6,2, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,6 százalékos növekedéséből tevődik össze.

 

Ledő Ferenc FruitVeB primőr zöldség hajtatott zöldségek üvegház
Kapcsolódó cikkek