Cégvilág

Zárójelentést készít a KOM Zrt.

Napokon­ belül le kell adnia az országos okosmérési mintaprojekt tapasztalatairól készített zárójelentését a KOM központi Okos Mérés Zrt.-nek. A zárójelentés elfogadása esetén a kiépült rendszert öt évig üzemben kell tartani, de nem tudni, hogy ez a társaság dolga lesz-e.

Szeptember 4-ig köteles a KOM Központi Okos Mérés Zrt. benyújtani zárójelentését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH), amely­ben beszámol a szerződése értel­mében már ez év március 4-re megvalósított országos okosmérési mintaprojekt tapasztalatairól. Tavaly október 13-án írta alá a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a szerződést, amelyen keresztül hozzájut a kísérlet finanszírozásához szükséges forráshoz. (A szeptember 4-i határidő a KOM által közzétett adatok között szerepel, a MEKH tavalyi országgyűlési beszámolójában csak „2018. évben” áll.)

A társaság a derogáción alapuló szén-dioxid-kibocsátásból származó bevétel adott részét használhatta fel az intelligens hálózat mintaprojektjének létrehozására – az Európai Bizottságnak a magyar kormány döntését jóváhagyó 2012. novemberi engedélye alapján.

A mintaprojektre legfeljebb 38 millió euró támogatás fordítható a KOM honlapja szerint. Egy éve még 21 millió euróról szólt a bejelentés azzal, hogy a társaság több mint 20 ezer okosmérőt telepít, és a kísérletbe bevonhat több mint 60 ezer, részben már meglévő okosmérőt is. Ez azóta meg is történhetett, mert a KOM egy későbbi tájékoztatása szerint (amelyre a MEKH hivatkozik) 2017-ben több mint 80 ezer felhasználói végpontot vont be.

Szeptember elején megtudjuk, gazdaságos-e kiépíteni az országos rendszert
Fotó: KOM Zrt.

A mintaprojekt fog adatokat szolgáltatni egy országos központi okoshálózati rendszer bevezetéséhez. Válaszra vár, hogy az okos hálózati rendszer országossá terjesztése később mennyiben lenne gazdaságos, és persze a KOM-nak is értékelnie kell a beruházás működési és üzemeltetési tapasztalatait.

A kiépült rendszert – a zárójelentés elfogadása esetén – öt évig üzemben kell tartani.

Azt nem lehet tudni, hogy ez a KOM feladata lesz-e, mert a társaságot eredetileg csak a kísérleti projektre hozta létre százszázalékos anyavállalata, a Mavir Zrt. A KOM 2018. december 31. utáni működése tehát azon múlik, hogy milyen döntés születik az okosmérés országos kiterjesztéséről, illetve hogyan határoz a MEKH és a Mavir.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

okosmérés KOM Zrt. jelentés
Kapcsolódó cikkek