Cégvilág

Az amerikai piacra is betör a Logiscool

Tizenegy országban tanítja a gyermekeket programozni a Logiscool. Az öt éve indult startup franchise-hálózat lett, októberben a tengerentúli iskolákban is megindul az oktatás – mondta lapunknak Breuer Anita, a cég társalapító-ügyvezetője.

Hogy talált rá erre a piaci résre?

A gyermekünknek kerestem olyan lehetőséget, ahol programozást tanulhat, de rádöbbentem, hogy nincs ilyen képzés. Találtam viszont egy cikket az interneten, miszerint léteznek olyan programnyelvek, amelyekkel a gyerekek könnyen, játékos módon sajátíthatják el az alapokat. A férjemmel kidolgoztuk a koncepciót, fél évre rá, 2013-ban alapítottuk meg a Logiscoolt. Az első kurzust 2014 januárjában indítottuk Budaörsön több mint száz diákkal.

Hogy jutottak el egy iskolától a franchise-hálózatig?

Volt üzleti tervünk arra, mikor és hol nyitjuk meg a következő iskolákat, de csak az első háromig tudtuk tartani. Akkora volt a kereslet, hogy mindent újra kellett gondolni, és kialakítottunk egy franchise-koncepciót, hogy gyorsabban terjeszkedhessünk. Ehhez tőkére volt szükség, ezért értékesítettünk egy iskolát, majd a csatlakozási díjakból finanszíroztuk egy darabig a növekedést. De mivel nagyot álmodtunk, saját oktatási platformot, iskolairányítási rendszert és megannyi saját tananyagot fejlesztettünk, sok nagy szaktudású munkatársra volt szükségünk. Külső tőke is kellett, ekkor lett egy angyalbefektetőnk Balogh Péter személyében, aki úgymond okos pénzt tett a cégbe, mert a tőke mellett mentorálással is segített.

Breuer Anita, a Logiscool társalapító-ügyvezetője
Fotó: Vémi Zoltán

A külföldi terjeszkedés része volt a kezdeti elképzeléseknek?

Először Magyarországon terjeszkedtünk, de a hazai piac nem nagy. Harminchét iskolánk van itthon, és még jó lenne néhány, maximum tíz. Organikus fejlődés volt a külpiacra lépés. Sok olyan magyar él külföldön, aki figyelemmel kíséri az itthoni történéseket. Miután ismert brand lett a Logiscool, néhányan úgy gondolták, nyitnának ilyen iskolát. Az első külföldi iskolánk Bécsben nyílt meg, ami persze sok gonddal járt, például mindent le kellett fordítani németre. Egészen tavalyig így nyíltak iskolák más országokban.

Mi idézte elő a koncepcióváltást?

Nem bővülhet gyorsan egy adott országban a hálózat, ha külön-külön nyílnak az iskolák, hiszen a partnerek abban érdekeltek, hogy az adott területen legyenek sikeresek, és nem az egész országban. Ezért master franchise koncepciót alakítottunk ki, amihez már hat partnerrel rendelkezünk, többekkel tárgyalunk. Ezeket a partnereket franchise-brókereken keresztül találtuk meg, de a Magyar Franchise Szövetség is sokat segített.

Januárban hét országban voltak jelen, ma már viszont tizenegyben. Melyik piacra lépés volt a legkönnyebb, és melyik a legnehezebb?

Romániában tavasszal indultak el az első kurzusaink, azóta már hat iskola van több mint nyolcszáz diákkal. Ez a piacra lépés volt talán a legkönnyebb, mert példaértékű master partnerrel dolgozhatunk együtt, ott a vártnál is gyorsabban növekedünk. Spanyolországban egy magyar házaspár a master partnerünk, ők itthon már működtetnek nagy sikerrel két iskolát, és most kiviszik a koncepciót. Még idén októberben indul az első iskolánk Floridában és Mexikóban, ez a kettő nehéz piac, mert sok a szabályozás, ráadásul az időeltolódással is számolni kell. Az európai terjeszkedés pedig azért összetett, mert mindent le kell fordítani az adott nyelvre, és rendkívül különbözők a szokások. Míg Svájcban már januárban be szeretné íratni a gyerekét a szülő az őszi kurzusra, addig a spanyolok az utolsó pillanatig halogatják.

Breuer Anita, a Logiscool társalapító-ügyvezetője
Fotó: Vémi Zoltán

Hogy boldogulnak a munkaerőpiaci helyzettel?

Az oktatóink egyetemisták, ami a koncepciónk egyik sarokköve. Elsőre evidensnek tűnik, hogy informatikatanárok oktatnak, de ők csak kis számban érhetők el a piacon, és nem tud mindegyikük programozni. Nálunk az a követelmény az egyetemistákkal szemben, hogy legalább egy programnyelvet ismerjenek, minden mást megtanítunk, van pedagógiai képzésünk, és a rendszereink használata is egyszerű. Pontos óravázlatokat írunk, már több mint négyszáz óra áll rendelkezésre, és a rendszerben több mint háromszáz oktatónk vesz részt globálisan. Abszolút pozitívak a tapasztalataink.

Mi a következő szint, amit megugranának?

Annyi minden változott az elmúlt években, hogy már nem elég frissíteni a korábbi rendszereinket, hanem új alapokra kell helyezni őket. Egyre több és egyre távolabbi master partnerünk van, tartanunk kell a lépést a szervezeti fejlesztéssel. Egyelőre a franchise-koordináció, valamint a sales- és marketingadaptáció jelent kihívást. A központban dolgozó munkatársaink létszámát is bővíteni szeretnénk legalább tíz fővel, most harmincan vannak. Továbbá befektető bevonásában is gondolkodunk.

A teljes interjú a Világgazdaság hétfői számában olvasható

logiscool startup export franchise
Kapcsolódó cikkek