Cégvilág

Cégenként 50 milliós támogatást kapnak ígéretes startupok

Lezárult a pályázati szakasza a BaConsult inkubátorprogramjának, 220 jelentkezőből kiválasztotta azt az öt startupot Balogh Péter angyalbefektető és csapata, amelyek egyenként több mint 50 millió forintos állami és befektetői támogatásban részesülnek.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán félmilliárd forintot nyert a BaConsult Kft., ebből összesen tíz innovatív mikrovállalkozást támogat. A tőke mellett a startupok stratégiai tanácsadást, jogi és pénzügyi segítséget is kapnak másfél éven keresztül. Az inkubátorprogramba bekerült első öt céget tavasszal már bemutatták, a további ötöt pedig tegnap ismerhették meg az érdeklődők.

Fotó: Shutterstock

A pályázat második szakaszába bekerült az Árminimum.hu, amely a lakáspiac online hirdetéseinek káoszát szüntetné meg: egy ingatlanról átlagosan 13 hirdetés jelenik meg, az árak között átlagosan 4 millió forint az eltérés. A WorkLife Company a vállalatok számára alakít ki egy háromoldalú piacteret, amely a munkatársak irodai jóllétét támogatja. A DiabTrend olyan mobilalkalmazás, amely személyre szabott segítséget nyújt cukorbetegeknek.

A BIX vásárlói véleményeket gyűjtő platform: a véleményekből bizalmi index készül, amelynek segítségével a cégek már kapcsolatfelvétel előtt feltérképezhetik leendő partnerük megbízhatóságát. A CodeBerry online programozókurzussal enyhíti az informatikushiányt.

Balogh Péter az eseményen elmondta: amikor három éve elkezdett a hazai startupok támogatásával foglalkozni, a piac vadnyugati volt: kevés jó minőségű startup volt, a befektetők pedig csekély tőkéért cserébe akartak többséget szerezni a cégekben – ez azonban mára megváltozott.

A helyzet részben az állami szerepvállalásnak köszönhetően rendeződött: a Széchenyi Tőkealap és a Hiventures megjelenése minőségi tisztulást eredményezett

– emelte ki az angyalbefektető.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

inkubátorprogram startup Baconsult
Kapcsolódó cikkek